Política

S’amplia la distància entre PSOE i PP fins a més de 13 punts, segons el CIS

Unides Podem cau un 1,6%, Vox continua pujant i l’independentisme es manté més o menys estable

El PSOE puja un 0,6% en estimació de vot i el PP baixa un 0,9%, això fa que la distància entre el partit de Pedro Sánchez i la formació de Pablo Iglesias s’ampliï fins a 13,4 punts, segons el baròmetre del març del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). La distància entre els dos partits, el mes passat, era d’11,9 punts. Vox es manté en tercera posició i puja 1,4 punts fins al 15%. El soci de govern, Unides Podem, cau un 1,6% i gairebé empata amb Cs, que augmenta lleugerament situant-se en el 9,5%. Els partits independentistes es mantenen més o menys estables. ERC baixa tres dècimes, la CUP en retrocedeix una mentre que JxCat puja dues dècimes.

L’enquesta ha estat realitzada entre l’1 i l’11 de març, per tant, abans del terratrèmol polític que ha afectat Cs i de la decisió de Pablo Iglesias d’abandonar el govern espanyol per presentar-se a les eleccions de la comunitat de Madrid.

Vox és el partit que més creix i se situa a només 2,9 punts respecte al PP, que té un 17,9% d’estimació de vot. Amb un 31,3% el PSOE és el segon partit que més creix en el baròmetre del març. A l’altra cara de la moneda hi ha Unides Podem que manté pels pèls la quarta posició amb un 9,6%, obtenint només una dècima més que el partit d’Inés Arrimadas. Cs augmenta lleugerament en dues dècimes respecte al febrer però caldrà veure les conseqüències de la moció de censura fallida a Múrcia en el pròxim baròmetre del CIS.

Pel que fa als partits independentistes catalans, ERC es manté en primera posició amb el 3,2% tot i perdre tres dècimes; seguida de JxCat que se situa en l’1,5% sumant dues dècimes. Per la seva banda, la CUP en perd una i obté el 0,8%.

Els partits amb menys representació es mantenen més o menys estables amb poques variacions. Segons el CIS, el PNB té el 1,7%, Compromís i Más País el 2%, Bildu l’1% i el BNG el 0,6%.

Valoració polítics

Pel que fa a la valoració dels líders polítics. El president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, continua per davant amb un 4,3, seguit de la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, amb un 3,7. En tercera posició se situa el líder del PP, Pablo Casado, amb el 3,4. El segueix el president d’Unides Podem, Pablo Iglesias, que obté un 2,9. L’últim és el líder de Vox, Santiago Abascal, amb un 2,6.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tensió al ple de Girona amb veïns de Germans Sàbat per una moció sobre l'escola bressol

girona
política

ERC avala el preacord per investir Illa que inclou recaptar tots els impostos

barcelona
regne unit

Sis candidats opten a succeir a Sunak al capdavant dels 'tories'

barcelona
guerra a europa

Rússia pren Vovche en el seu avanç per la regió ucraïnesa de Donetsk

barcelona
política

Màxima expectació i discreció, al PSC, el PSOE i a Moncloa

barcelona
estats units

Joe Biden vol canviar el Suprem perquè cap president estigui fora de la llei

barcelona
estat francès

El govern apunta a extremistes d’esquerra en el sabotatge a les línies del TGV

barcelona
guerra a europa

La intel·ligència militar ucraïnesa tomba la pàgina web del Banc Central de Rússia

barcelona
regne Unit

El ‘forat fiscal’ del Regne Unit supera els 26.700 milions d’euros

barcelona