Política

La CUP reclama “gosadia” a ERC i JxCat

La formació proposa un full de ruta “de consensos de país” per a les negociacions

Sabater rebutja el joc de cadires i diu que la formació no vol ser “una crossa”, sinó “un impuls del canvi”

La CUP-UNCPG ha fet aquest dimecres una crida a ERC i JxCat perquè tinguin “gosadia” i estiguin “a l’altura” en les negociacions, per a les quals els anticapitalistes proposen un full de ruta que recull “els consensos de país”.

Després dels resultats del 14-F els anticapitalistes se senten com una força “imprescindible” per a la formació del govern i creu que té l’oportunitat de “convèncer” sobre el programa que defensen. “Volem que serveixi perquè la nova legislatura que s’obre doni respostes efectives a la crisi social, política i climàtica que viu el país”, ha dit Dolors Sabater en el marc de la conferència política que la formació ha celebrat aquest vespre.

En la conferència s’ha parlat del dret a l’habitatge –i que s’acabin els desnonaments-, d’un rescat dels serveis públics, del “final de la repressió”, de l’amnistia i de l’autodeterminació. També s’ha fet referència a la creació d’una banca pública, una farmacèutica pública i la recuperació del departament de Medi Ambient. “Tenim pressa i demanem que tots fem un esforç d’estar a l’altura perquè el país ho necessita, no els partits”, ha continuat Sabater.

En aquest sentit, ha advertit que la CUP no enfoca les converses per formar govern com “un canvi de cromos” i que volen aprofitar els seus nou diputats per “ser condicionants”: “No volem ser una crossa, sinó impuls d’un canvi polític”.

La presidenta del grup parlamentari de l’esquerra independentista ha admès que “pateixen” en les negociacions davant les “temptacions” de JxCat i ERC “de tornar a caure” en les dinàmiques “de bloqueig” de la legislatura passada. “Volem que la legislatura sigui de canvi, i que el programa de consensos de país, que no és el programa de la CUP, sigui el full de ruta d’aquestes negociacions”, ha continuat qui va ser la cap de llista el 14-F.

El diputat Carles Riera també ha rebutjat les “fórmules d’ahir” per encarar la legislatura i ha encoratjat a republicans i postconvergents: “Sortiu de la zona de confort de les velles receptes econòmiques i autonomistes”.

Els cupaires apunten que van traslladar les seves propostes fa dues setmanes i que la resposta dels republicans ha estat “massa abstracta”, mentre que JxCat encara no els ha respost. “Necessitem valentia i concreció; no la CUP, sinó el país”, ha advertit la diputada Laia Estrada.

D’altra banda, els anticapitalistes, que no avalen la taula de diàleg amb el govern espanyol, aposten per una taula de diàleg independentista i d’entitats que comenci a plantejar un “full de ruta comú”. “La taula de diàleg que ara és fonamental no és a Madrid, és a casa nostra per construir al més aviat possible grans consensos nacionals pels drets socials, civils i polítics i per l’amnistia i l’autodeterminació”, ha dit Riera.

És en aquest marc on s’hauria de situar, en l’horitzó, un referèndum d’autodeterminació per aquesta legislatura, “no com a finalitat, sinó com a eina que culmini el procés de ruptura amb l’Estat”, ha plantejat Estrada. Riera ha afegit que per a aquest consens cal “generositat”, “mirada ampla” i superar les “disputes partidistes”.


Estrada ha avisat que Catalunya “no pot perdre un any més” per al “nou model de país” i ha instat a avançar en la “ruptura i la confrontació democràtica amb l’Estat”. Segons la diputada, això és “inevitable i inajornable” si el nou executiu vol posar per damunt els interessos de la població.

A la conferència hi han assistit Pere Aragonès i Marta Vilalta (ERC) i Josep Rius i Aurora Madaula (JxCat). També hi han anat Elisenda Paluzie (ANC) i Iolanda Fresnillo (Òmnium), a més d’altres representants de les organitzacions que formen part de la candidatura de la CUP-UNCPG.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia