Política

Aragonès reclama fer “un Govern fort sense demora” per afrontar la crisi i l’autodeterminació

Junqueras insta els republicans a no “lamentar-se” per la repressió i treballar per la república catalana

El coordinador nacional d’ERC i candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat aquest dissabte constituir “sense més demora” un Govern “fort” centrat en l’amnistia, l’autodeterminació, el progrés i la sortida de la pandèmia i de la crisi, i no pas un “simple intercanvi de responsabilitats”. A més, el president del partit, Oriol Junqueras, ha instat els republicans a “no queixar-se ni lamentar-se” per la “repressió” i a esforçar-se per fer possible la república catalana tot honorant així els que els han precedit en aquesta tasca, recordant els 90 anys d’història del partit.

ERC ha celebrat els 90 anys de la seva fundació amb un acte al barri de Sants de Barcelona, amb la plana major dels seus dirigents i antics dirigents, i ben a prop d’on hi havia l’antic Foment Republicà de Sants, on va tenir lloc el 19 de març del 1931. Dos dies abans s’havia iniciat a Gràcia la Conferència d’Esquerres, que va desembocar en la unió d’organitzacions com l’Estat Català de Francesc Macià, el Partit Republicà Català de Lluís Companys i el grup L’Opinió, a més de diverses associacions comarcals i locals. El president per aclamació va ser Macià, i menys d’un mes després, a l’abril, ERC va guanyar àmpliament les eleccions municipals, cosa que va impulsar la proclamació de la República.

Aquesta efemèride ha servit a Aragonès per reivindicar la història del seu partit i justificar el present i el futur. Les eleccions del 14 de febrer passat, ha dit, van mostrar unes “grans majories” a favor de la independència i d’una “resolució del conflicte polític amb l’estat espanyol que passa pel referèndum, la llibertat i l’amnistia”. També creu que els votants van preferir per una sortida de la crisi “en clau transformadora”.

“Aquesta majoria, com mai abans, a favor de la independència” ERC la utilitzarà “amb fermesa cap a la república catalana dels drets i llibertats”. Aquesta “oportunitat històrica” creu que mereix un “bon acord de govern, una nova etapa per superar la repressió i la pandèmia, amb esperança”. I aquest bon acord “no es fa amb un simple intercanvi de responsabilitats”. “Posem tota l’energia i la força per fer un govern fort sense més demora, amb tota la convicció, sent conscients de l’emergència del moment”, ha afirmat. “Obrim les portes de la nova Generalitat republicana, fem més ampla que mai la majoria a favor de l’autodeterminació, la república i l’amnistia”, ha finalitzat.

Recollint les paraules que havia dit abans que ell Junqueras, Aragonès ha dit que anteriors dirigents republicans ja han viscut importants episodis de repressió, i per tant “per més dura que sigui, ens tornarem a alçar més forts, amb més convicció i ganes de fer possible la justícia i la llibertat que vol la ciutadania”.

Junqueras, per la seva banda, i en un missatge retransmès amb vídeo des de la biblioteca de la presó de Lledoners, ha fet un repàs dels primers anys del partit en un “moment gairebé impossible” per l’ascens del feixisme, i ha emmarcat aquell naixement en les circumstàncies “excepcionals” que es vivien a Catalunya, que va tenir l’únic president democràtic afusellat pel feixisme, l’únic que va aportar ministres anarquistes, el primer en aprovar una llei d’avortament i on, al revés de la resta del món, es va apostar per apujar un 7% anual els salaris durant tres anys per sortir de la Gran Depressió.

Després, amb la guerra civil i el franquisme, el partit i els seus dirigents van ser perseguits durament perquè “ERC sempre ha estat l’objectiu principal d’aquelles velles formes de poder: som el partit més represaliat de la història de Catalunya”. Per tot això, ha afirmat que els actuals no són els moments més fàcils, però la generació actual no es pot queixar ni lamentar, sinó “guanyar”.

La secretària general de la formació, Marta Rovira, des de Suïssa, ha reivindicat els pilars ideològics del partit: la llibertat, la igualtat, la fraternitat i la prosperitat econòmica. Creu que aquests ideals fundacionals es mantenen vigents actualment i que aquest “cercle virtuós” ha de seguir guiant les directrius de la formació i els objectius del país.

Per la seva banda, Marta Vilalta també ha reivindicat el llegat del partit, els seus antics dirigents i les seves dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia