Política

ERC vol govern fort, “nova etapa” i afrontar urgències

Aragonès insta Junts i la CUP a fer “acord de govern sense més demora”

Rovira defensa inversió pública i redistribució de la riquesa i Junqueras recorda l’augment de sous de 1931 contra la crisi

ERC va aprofitar ahir la commemoració dels 90 anys de la seva fundació per indicar les línies polítiques del primer govern que està cridada a presidir des de la recuperació democràtica. Tant qui és el candidat a presidir-lo, Pere Aragonès, com el president del partit a la presó, Oriol Junqueras, i la secretària general a l’exili, Marta Rovira, van perfilar les prioritats econòmiques i socials que negocien amb Junts i la CUP.

El candidat d’ERC va ser el més explícit i concret junt amb Rovira. Sense anomenar-los, Aragonès va fer una crida a Junts i la CUP a tancar “un acord de govern sense més demora” amb referència al primer debat d’investidura, que ja tindrà lloc divendres. Un govern fort que, va advertir Aragonès, no pot ser un simple intercanvi de responsabilitats entre ERC i Junts –que tenia la presidència amb Torra el mandat anterior–, perquè ha de representar una “nova etapa”, que diferencia de la prèvia “de moltes dificultats, presó i pandèmia”. Aragonès va dir en primer lloc que el nou govern ha de ser “conscient de les urgències del moment i no renunciar mai a la voluntat transformadora i de canvi” i va concretar quines han de ser les prioritats: la Covid-19 i la crisi econòmica. I en tercer lloc Aragonès va citar l’objectiu de “trencar la dinàmica repressiva” de l’Estat i va reivindicar l’oportunitat de fer possible aquests objectius si se sap “empènyer amb amplíssimes majories cap a la República Catalana”, majories que identifica amb “els grans consensos de país”. Va citar l’aposta pel “bé comú i la prosperitat compartida” i mantenir el referèndum i l’amnistia com a solucions inevitables per resoldre el conflicte polític. El presidenciable republicà va concretar els eixos: garantir l’equitat i la justícia social, no penalitzar els emprenedors, sostenibilitat, equilibri territorial i cultura com a aposta bàsica.

Rovira havia intervingut per videoconferència en la celebració, que va aplegar desenes de quadres, exdirigents, consellers i militants del partit a la rambla de Sants. Tot reivindicant els valors de llibertat, igualtat, fraternitat i prosperitat del republicanisme, Rovira també va concretar els accents i línies vermelles d’un futur govern presidit per ERC: “No volem sentir a parlar d’abaixar salaris, devaluar condicions laborals, ni endeutaments ni dèficits com a base de la prosperitat”, i va apostar per “un model econòmic que assumeixi el cost de la inversió en talent i formació de les persones”.

En un missatge gravat, a Junqueras li va tocar dibuixar l’ERC fundada el 1931 però, com si fos un altre anunci del que pretén el futur govern, va recordar que l’executiu de Macià va promoure en plena crisi de 1929 l’augment dels salaris d’un 7% anual durant tres anys seguits a diferència de l’aposta mundial per la “deflació de preus i salaris”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.