Política

ERC i la CUP ultimen un preacord per investir president Pere Aragonès

Aquest és el primer pas per poder arribar a un pacte independentista de legislatura abans de divendres

Les assembles de la CUP decidiran sobre el preacord el pròxim dimecres 24 en assembles obertes

Esquerra Republicana (ERC) i la CUP estan tancant un preacord aquest diumenge per investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat. Després de setmanes de negociacions entre JxCat, la CUP i ERC, aquest és el primer pas per poder arribar a un acord entre tots els independentistes que faci viable una investidura abans que divendres vinent expiri el termini per convocar el ple que ho faci possible. Les negociacions, però, continuen, i les converses han de seguir aquesta setmana vinent, donat que les tres formacions s’han compromès a intentar fer un pacte d’investidura i, si pot ser, de legislatura. Després de l’acord per la presidència del Parlament, aquest preacord afegeix pressió a JxCat per a que s’hi sumi.

La CUP Un Nou Cicle Per Guanyar ha convocat pel proper dimecres 24 de març Assemblees Obertes Parlamentàries per valorar i debatre el seu posicionament sobre el preacord de cara al debat d’investidura del 26 de març. Els resultats, segons han explicat en un comunicat, es donaran a conèixer l’endemà de les assembles, el dijous 25 de març.

Els punts del preacord

Les dues comissions de les formacions independentistes i d’esquerres han esbossat un preacord que fixa les prioritats de la legislatura en clau social i nacional i que garantirien l’inici de la legislatura i la seva estabilitat. Aquest preacord es portarà a validació als respectius òrgans interns.

En aquest sentit, defensar el dret a l’habitatge és un dels principals aspectes que reivindiquen des d’Esquerra Republicana i la CUP-UNCPG, no només per donar resposta a l’emergència habitacional de forma immediata sinó també per poder generar un canvi de model a mitjà termini. Així, les dues formacions veuen necessari impulsar una agenda legislativa catalana en matèria d’habitatge, i alhora, actualitzar els protocols per evitar desnonaments a persones en risc de vulnerabilitat.

Les polítiques de salut també prendran una rellevància evident en una legislatura que estarà marcada encara per la pandèmia de la Covid19 i la crisi que se’n deriva. Per això, Esquerra Republicana i la CUP-UNCPG consideren que s’ha de reforçar l’Atenció Primària per situar-la al centre del sistema sanitari públic i, per fer-ho, es marquen com a objectiu assolir el 25% del pressupost de Salut en aquest aspecte.

Introduir canvis en la gestió de l’ordre públic és un altre dels preacords a què han arribat republicans i cupaires les darreres hores. Les dues organitzacions independentistes consideren imprescindible un canvi en les actuacions policials en l’ordre públic de manera que, mentre no es publiquin els protocols, se suspengui l’ús dels projectils de foam per part dels cossos policials a Catalunya. En la mateixa línia, acorden poder implementar una comissió parlamentària d’estudi sobre el model d’ordre públic a Catalunya.

Les negociacions entre Esquerra Republicana i la CUP-UNCPG també han avançat en clau nacional. En aquest sentit, les dues formacions es comprometen a preparar les condicions necessàries al llarg de la legislatura per a realitzar un nou embat democràtic, preferentment en forma de referèndum, mentre es manté l’aposta d’ERC per un procés de negociació, per resoldre democràticament el conflicte de Catalunya amb l’Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

Picabaralla entre Junts i el govern de TSF i el PSC pel mal estat del Casino dels Nois

SANT FELIU DE GUÍXOLS
iemen

Els Houthis del Iemen ataquen el nord d’Israel i un vaixell de càrrega en el mar Roig

barcelona
tribunals

Primer recurs d’un agent a una de les primeres amnisties

barcelona
unió europea

Hongria descarta donar suport a Von der Leyen com a presidenta de la Comissió

barcelona
estats units

El Suprem dels EUA bloqueja una norma de Biden per a reduir la contaminació

barcelona
política

La JEC multa el conseller de Salut per visitar hospitals en període electoral

barcelona

Girona prorroga el contracte de llum amb Endesa i Iberdrola

GIRONA
guerra a gaza

Israel no està llest per a evacuar el nord en cas de guerra amb Hezbol·là

barcelona
estats units

El Suprem autoritza avortaments en cas d’emergència a Idaho

barcelona