Política

En directe

Junts frena la investidura

JxCat mantindrà l’abstenció avui en la segona votació i demana temps a ERC per assolir un acord en qüestió de “dies” que concreti el pla de govern

ERC apel·la a “un gest de responsabilitat”, però assumeix que caldrà parlar més i afirma que hi ha avenços

Ni la pandèmia i la crisi socioeconòmica que se’n deriva, ni el 52% de vots independentistes, ni el mes i mig que fa que mantenen negociacions ni l’acord per constituir la mesa del Parlament han permès a ERC i Junts arribar a un pacte de legislatura perquè avui, quan n’hi hauria prou tan sols amb una majoria simple, la cambra catalana investeixi un nou president de la Generalitat. Segons van anunciar després de l’executiva d’ahir al matí, els diputats de Junts es tornaran a abstenir en la segona volta de la investidura del candidat republicà Pere Aragonès, en una sessió en què, per cert, no podran assistir ni el president del grup, Albert Batet, ni la seva portaveu, Elsa Artadi, per haver estat en contacte en els últims dies amb un positiu de Covid-19.

Els ciutadans hauran d’esperar que els dos partits acabin de llimar les seves diferències, paguin els pecats comesos i facin penitència aprofitant les dates de Setmana Santa per tal que, si tot va bé, potser en qüestió de “dies”, assenyalava Artadi, Aragonès pugui rebre el suport de Junts per ser investit. Què falta? Segons ella, la raó no és altra que el fet que “desgraciadament en aquest moment no hi ha un acord de legislatura, no hi ha un pla de govern” amb ERC. Una de freda i, això sí, una de calenta, perquè al mateix temps la portaveu intentava treure importància al nou cop de porta mostrant-se del tot optimista. “En els propers dies podem tenir un acord que sigui sòlid”, assegurava, perquè “la voluntat és no esgotar, ni de bon tros”, els dos mesos de marge que tenen ara per investir el nou president i evitar noves eleccions.

Poc després de saber que Junts ratificarà l’abstenció, la portaveu republicana, Marta Vilalta, encara li reclamava un “gest de responsabilitat” perquè voti que sí i no es perdi una nova oportunitat, tot recordant que ERC va votar a favor de la presidència de Laura Borràs al Parlament, si bé ja assumia que molt probablement hauran de continuar negociant en els propers dies per assolir un acord ferm. Vilalta confirmava que Aragonès tornarà a pujar avui al faristol per sotmetre’s a una segona votació malgrat el prec que Junts li va fer perquè en desistís, fet que ahir Artadi va dir que respecten. Les formes i argumentacions d’uns i altres en el ple donaran més pistes sobre si l’entesa és a prop o encara no, tot i que ara sembla que finalment sí que han posat de debò fil a l’agulla per desembullar el manyoc.

Moviments per a l’acord

Ajuda a aquesta percepció el moviment que va fer ahir el Consell per la República (CpR), l’ens que es veia com un dels grans esculls en les converses, que va anunciar la disposició a debatre i pactar la seva recomposició, després de les queixes d’ERC i la CUP per la seva configuració i funcionament, ja que des dels inicis ha estat principalment copat per càrrecs afins a Junts. L’oferta de sotmetre’s a una reformulació era benvinguda per uns i altres, i de fet ERC, que mantenia i manté que, de diferències insalvables, no n’hi ha cap, de seguida la va comprar. “Si és que aquest era un escull, ara desapareix; tema resolt”, proclamava Vilalta, que insistia que “si això ja està encarrilat, l’acord ha de ser possible”. La republicana, això sí, insistia que “ara mateix” aquest no és l’espai idoni per dur la direcció estratègica del procés, si bé trobaria bé que ho sigui un cop hagi superat les seves “disfuncions”, i no veu que sigui incompatible de moment amb la taula de direcció estratègica que preveu el pacte d’ERC i la CUP. Pel seu cantó, també Artadi rubricava que l’anunci del Consell per la República “demostra que no ha estat ni ha de ser un problema en les negociacions”.

Vilalta, d’altra banda, anunciava que les converses han avançat en altres àmbits com ara qüestions programàtiques i de polítiques del govern –que assegurava que són “compatibles” amb l’acord ja subscrit amb la CUP–, sobre com han d’enfocar la legislatura en l’àmbit parlamentari –“la sobirania del Parlament també és un dels acords, i divendres ho vam demostrar facilitant que Lluís Puig votés”, recordava– i sobre la voluntat de coordinació en altres cambres parlamentàries com el Congrés, que segons ella “hi és i hi ha estat sempre”. Això sí, la republicana admetia que no han entrat encara a parlar de l’estructura i el repartiment de les àrees de govern. Vilalta, per cert, rebutjava que Aragonès tingui més implicació els propers dies en les converses perquè confia en l’equip negociador, però no descartava, en canvi, una visita a Puigdemont a Waterloo per desencallar definitivament l’acord.

Artadi demana paciència

Malgrat el pas del CpR i l’optimisme expressat per ERC, Artadi posava fre a les expectatives després que l’executiva ampliada de Junts, amb càrrecs territorials com els coordinadors de vegueries, diputats i la resta de membres del govern, ratifiqués al matí per unanimitat l’abstenció. De fons, encara ressonaven les raons que Batet ja va traslladar al ple divendres per explicar la falta de confiança envers els republicans: el seu no a investir Puigdemont a distància el 30 de gener del 2018, a defensar l’acta de diputat del president Torra i a bastir una resposta unitària a la sentència del Suprem. Tampoc hi ha ajudat l’acord previ entre ERC i la CUP, que van decidir fer camí mentre Junts dilatava les converses, i que aquests últims han interpretat com un menyspreu. “Demanem més paciència, creiem que val la pena fer feina per tenir un acord de legislatura i un govern fort i estable”, reiterava Artadi, que assegura que necessiten més temps per tancar una entesa tan concreta com sigui possible per tal que no vagin apareixent “problemes” en el camí. Encara que no va voler entrar en detalls pel que fa a quines qüestions travessen ara les negociacions, va dir que de moment falta tancar aspectes “nuclears” com l’estratègia a Madrid. Artadi, a més, va assegurar que, ara com ara, no hi ha un acord tancat ni sobre el conjunt de l’estratègia, ni sobre el pla de govern, ni sobre quina estructura ha de tenir l’executiu ni sobre el repartiment de carteres. “Anem avançant i teixint confiances”, concloïa.

LES FRASES

Demanem més paciència; val la pena fer feina per tenir un acord de legislatura i un govern estable
Elsa Artadi
diputada i portaveu de junts
Si el Consell per la República era un escull, ara ja el tenim encarrilat. L’acord ha de ser possible
Marta Vilalta
diputada i portaveu d’erc

Segon ple, avui a les deu del matí

El ple d’investidura es reprendrà a les deu d’aquest matí, amb un segon debat que encetarà el candidat Pere Aragonès. El seguiran els portaveus de tots els grups parlamentaris, a qui pot replicar en un sol torn o per separat. Acabat el debat, que s’espera que sigui molt més breu que l’últim, es procedirà a la segona votació, en què només necessitaria més vots a favor que en contra per ser investit 132è president de la Generalitat. A hores d’ara, però, només té garantits els nou de la CUP, que amb els d’ERC sumen 42 vots. El no prové del PSC, Cs, Vox i el PP, a més dels vuit dels comuns, 61 en total. Junts signa les 32 abstencions.

Tot indica, doncs, que la investidura no reeixirà. Abans de convocar un nou ple, la presidenta del Parlament haurà de fer prèviament una altra ronda de consultes amb els grups parlamentaris per proposar un altre cop candidat, que pot ser el mateix o un altre. Si al cap de dos mesos de la primera votació de divendres passat –és a dir, el 26 de maig– cap candidat no hagués estat elegit, la legislatura es dissoldria automàticament i es convocarien noves eleccions, que serien aquest cop al cap de 47 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.