Creix el risc que la crisi birmana acabi en guerra civil
Tres guerrilles amenacen l’exèrcit d’anul·lar l’alto el foc si no atura la violència
La implicació de les guerrilles de les minories ètniques en el moviment de protesta contra la junta militar fa témer un augment de l’escalada de la violència a Birmània i fins i tot una guerra civil, mentre continua la repressió de les forces de seguretat, que ja han assassinat més de cinc-cents civils. L’Exèrcit d’Arakan, l’Exèrcit d’Alliberament Nacional Ta’ang i l’Exèrcit de l’Aliança Democràtica Nacional van firmar ahir un comunicat conjunt en què van advertir l’exèrcit birmà que si no atura les seves accions violentes defensaran i col·laboraran amb el moviment de protesta civil contra la junta militar. “L’exèrcit birmà ha d’aturar immediatament els tirotejos i l’assassinat de ciutadans que protesten pacíficament”, assenyala el text, en què els tres grups armats amenacen d’anul·lar el seu acord d’alto el foc si continua la massacre de manifestants.
Grups insurgents de diferents minories ètniques, que juntes representen més del 30% dels 54 milions d’habitants del país, han lluitat contra el govern birmà durant dècades amb la reivindicació de més autonomia. Tot i que molts d’aquests grups mantenen un acord d’alto el foc, en els darrers dies s’han registrat enfrontaments entre l’exèrcit i algunes guerrilles.
Des del cap de setmana passat, l’exèrcit birmà bombardeja la regió controlada per la guerrilla de la minoria karèn, pròxima a la frontera amb Tailàndia. “La probabilitat d’una guerra civil certament està augmentant [...]”, va comentar l’expert en règims autoritaris al sud-est asiàtic Lee Morgenbesser. Els bombardejos contra la zona controlada per la guerrilla karèn van forçar 2.400 birmans, inclosos més d’un miler de menors, a creuar la frontera cap a Tailàndia, d’on han estat expulsats per l’exèrcit tailandès. Els desplaçats per les bombes llançades pels militars birmans, sense aliments ni aigua, van amagar-se a la selva birmana, prop de Lu Thaw, segons va informar una responsable de l’Organització de Dones Karèn (KWO, per les seves sigles en anglès). “Els van suplicar que no ens fessin fora. Hi havia malalts, gent gran i nens”, va dir la representant de KWO, que va precisar que la majoria van ser expulsats entre ahir i abans-d’ahir.