Política

Conde-Pumpido s’aparta al TC per temor d’Estrasburg

El magistrat que coordinava els recursos de l’1-O s’exclou per por del Tribunal de Drets Humans després de ser recusat per la defensa de Puigdemont

Narváez també va témer per la parcialitat

De coordinador de tots els recursos dels presos polítics a apartar-se’n per por d’un revés europeu en una maniobra d’escapisme. Davant els escrits de recusació presentats per defenses com ara la de Carles Puigdemont en mans de Gonzalo Boye, el magistrat del Tribunal Constitucional Cándido Conde-Pumpido, l’aglutinador del dossier del procés, va decidir ahir apartar-se dels recursos per por d’ajudar a una derrota futura al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Si abans al magistrat Antonio Narváez va ser l’ombra d’una conferència a Granada del novembre del 2017 –afirmant que el procés era “un cop d’estat encobert” més greu que el 23-F– el que li va fer veure que podia ser un factor de derrota futura al TEDH per la falta d’imparcialitat, ara és Conde-Pumpido qui cau per por de les seves paraules quan les examini Estrasburg en l’última instància. En el seu cas, va delatar un biaix polític quan també el novembre del 2017, però al Congrés, va dir que presos i exiliats se situaven “al marge del dret” i agitaven “la bandera pretesament democràtica per subvertir la Constitució”. En el seu vell discurs –no evocat pels recurrents fins al març–, el magistrat va arribar a apuntar els delictes de rebel·lió, sedició i malversació abans d’un judici que ja té condemna i quan ara ell n’examina recursos d’empara. Són opinions tolerades a l’Estat espanyol, però que a Estrasburg són suficients per detectar parcialitat i violació del dret a un judici just, com va evidenciar el TEDH en el cas d’Arnaldo Otegi perquè la jutgessa de l’Audiència Ángela Murillo va dir: “Ja sabia jo que no em contestaria.”

Conde-Pumpido revela la por amb l’eufemisme de dir que se n’aparta “amb el propòsit de reforçar l’aparença i la confiança en la imparcialitat del TC” i per la “singularitat política i social de l’objecte dels recursos”. El TC, presidit pel dretà Juan José González Rivas, s’escora més cap a la dreta perquè perd un teòric progressista, Conde-Pumpido, que va ser fiscal general de l’Estat del 2004 al 2011 amb José Luis Rodríguez Zapatero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.