Manifestació unitària per la llibertat de Hasél el dia 15
ERC, JxCat, la CUP i En Comú Podem demanen l’alliberament immediat del raper i donen suport a la concentració de protesta que la plataforma en solidaritat amb Hasél convoca al rectorat de Lleida
La plataforma en suport de Pablo Hasél ha convocat per al 15 de maig una manifestació unitària al davant del rectorat de la Universitat de Lleida per exigir la posada en llibertat del raper empresonat per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona. Després de reunir-se al Parlament amb diputats d’ERC, Junts per Catalunya, la CUP i En Comú Podem, membres de la plataforma de suport a l’activista van comparèixer a la sala de premsa de la cambra per anunciar la represa de les protestes amb una manifestació a la qual criden a participar-hi tota la ciutadania. La protesta, que volen que sigui unitària i transversal, tindrà lloc el 15 de maig a les cinc de la tarda davant de l’edifici del rectorat de la Universitat de Lleida, on Hasél s’havia tancat amb un grup de suport en contra de l’ordre d’empresonament que els Mossos van acabar fent efectiva el 16 de febrer.
El portaveu de la plataforma, Adam Camón, va qualificar Hasél com un exemple de “dignitat i independència” i va acusar la “caverna mediàtica” espanyola de fer una campanya per amagar que era el primer raper empresonat a Europa per les seves lletres i idees tot justificant la mesura per una simple “acumulació de condemnes”. Camón considera el cas una “operació d’estat” contra la dissidència i recorda que les protestes contra la decisió van acabar amb desenes de ferits i detinguts per part dels Mossos i la Policía Nacional, uns empresonaments que qualifica de “campanya de criminalització d’una generació” enrabiada que pateix “les violències” de l’atur, la precarietat laboral, la manca d’accés a un habitatge i la retallada de drets i llibertats.
El diputat d’En Comú Podem Marc Parés adverteix que mentre es continuï “criminalitzant” persones pel contingut de les seves piulades o de les seves cançons no es pot donar per fet que “l’Estat espanyol estigui en situació de plena llibertat d’expressió i, per tant, de normalitat democràtica”. Parés considera necessari que es derogui el delicte d’injúries a la corona pel qual es va sentenciar Hasél i també la llei mordassa, i va prometre pressionar el govern espanyol perquè li concedeixi l’indult demanat per via d’urgència. També es va mostrar favorable a aquestes derogacions la diputada de Junts Aurora Madaula, que va acusar l’Estat de “falta de llibertat d’expressió, repressió i censura, que estan portant a una deriva turca” perquè, segons ella, s’utilitza el Codi Penal per reprimir “qualsevol dissidència política”. Tant Madaula com el diputat d’ERC Pau Morales van refermar que continuaran denunciant el cas al Congrés i al Parlament Europeu.
Per la seva banda, Xavier Pellicer, de la CUP, va advertir que encara hi ha set empresonats per les protestes i va demanar a la Generalitat que no acabi sent “una sucursal repressiva de l’Estat”.