L’Audiencia Nacional avala que s’exigeixi una quarantena a viatgers de dotze països
Els jutges adverteixen el govern espanyol que una pròrroga excessiva debilita la seva justificació
La sala del contenciós-administratiu de l’Audiencia Nacional ha emès una resolució on avala la quarantena que l’executiu espanyol va imposar per als viatgers de 12 països (Brasil, Sud-àfrica, República de Botswana, Comores, Ghana, Kènia, Moçambic, Tanzània, Zàmbia, Zimbàbue, Perú i Colòmbia), però adverteix l’executiu que estendre de manera successiva aquesta mesura “debilita extraordinàriament la justificació de proporcionalitat necessària” per a la restricció de drets fonamentals.
La Audiencia Nacional ratifica la exigencia de guardar cuarentena a los viajeros procedentes de doce países #COVIDー19
— Poder Judicial (@PoderJudicialEs) April 22, 2021
Más detalles ➡️ https://t.co/0kPdKrB397
Segons l’Audiencia, l’executiu pot imposar limitacions justificades per la protecció d’altres béns constitucionals, com el de la salut, però el fet que aquestes restriccions durin des del 22 de febrer posa en dubte “el principi de proporcionalitat”.
La sala s’ha pronunciat a petició de l’Advocacia de l’Estat, que va demanar el criteri dels jutges per avalar les restriccions.
Dos dels cinc magistrats han presentat un vot particular on recorden que l’Audiencia ja ha ratificat en quatre ocasions anteriors ordres de sanitat que exigien quarantena. Consideren que la llei de Salut Pública que justifica la quarantena no dóna cobertura a la mesura.
Malgrat aquests vots particulars l’audiència avala un cop més la restricció, però recorda que en ocasions anteriors ja va tenir en compte l’abast “temporal” de la mesura, que té una durada de 14 dies naturals cada vegada que s’aprova.
En tot cas considera que “encara es pot entendre que la limitació de la lliure circulació és necessària i proporcionada en atenció a la protecció al dret a la salut”.
Amb tot, alerta que “avui en dia la successiva extensió del període de 14 dies ha comportat una durada d’aquestes restriccions que debilita extraordinàriament la justificació de proporcionalitat necessària per mantenir aquesta conclusió sobre el fet que el sacrifici de drets fonamentals és proporcional”.