Política

Von der Leyen retreu a Michel que es va “sentir sola” en el ‘sofagate’ a Turquia

El president del Consell Europeu es disculpa davant l’Eurocambra pel seu paper a l’incident a Turquia

Diverses eurodiputades retreuen al president del Consell que no cedís la cadira a la presidenta de la Comissió

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula Von der Leyen, ha traslladat aquest dilluns a l’Eurocambra la seva indignació per l’anomenat sofagate i s’ha manifestat el seu malestar per l’incident.

“Em vaig sentir ferida i sola com a dona i com a europea”, ha dit l’alemanya, que va participar en la visita oficial a Turquia amb el president del Consell Europeu, Charles Michel.

Von der Leyen ha recordat que va ser relegada a un sofà “per ser dona” i ha criticat que no fos tractada com a presidenta de l’executiu europeu a Ankara. “Què hagués passat si portés corbata?”, s’ha preguntat.

Per la seva banda, Charles Michel ha reiterat les seves disculpes pel seu paper en l’incident “a la Comissió Europea i a tots els que s’hagin sentit ofesos”. “Entenc que les imatges ofenguessin moltes dones”, ha dit. Michel, però, no s’ha excusat directament a Von der Leyen en la seva intervenció. El belga ha assegurat que està compromès amb “la igualtat de gènere i el suport a les dones”.


Debat a l’Eurocambra
En la primera ronda d’intervencions dels grups polítics, les eurodiputades Iratxe Garcia (PSOE), Ska Keller (Verds/ALE) i Assita Kanko (Grup dels Conservadors i Reformistes) han emfatitzat la discriminació de gènere que suposa l’incident i han retret a Michel que no cedís la cadira. “Si Von der Leyen ha estat tractada així, cap altra dona pot esperar ser tractada de forma diferent”, ha lamentat Keller.

Per contra, els eurodiputats Manfred Weber (Partit Popular Europeu), Malik Azmani (Renovar Europa), Marco Zanni (Lega) i Giorgos Georgiou (GUE/NGL) han fet una lectura més en clau diplomàtica i institucional, criticant les implicacions del sofagate per a la imatge de la Unió Europea. Cap d’ells ha recriminat a Michel la seva reacció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.