França sancionarà els militars que van signar un manifest d’ultradreta
El cap de l’exèrcit francès anuncia que gairebé 40 soldats rebran sancions exemplars
Els uniformats havien denunciat la “decadència” del país
Sense impunitat. Els soldats francesos que van signar un manifest que simpatitzava amb tesis ultradretanes seran sancionats. El general François Lecointre, cap de l’estat major de l’exèrcit, va anunciar que pràcticament quaranta soldats, d’un centenar de signataris d’aquest polèmic manifest, rebran “sancions exemplars”. Fins i tot, podrien ser expulsats de l’exèrcit, en el cas dels qui estan a prop de la jubilació.
Les autoritats els retreuen haver firmat un manifest en què es denunciava “la decadència” de França i que va ser aplaudit per Marine Le Pen. Publicat la setmana passada a la revista d’extrema dreta Valeurs Actuelles, aquest escrit havia generat una gran controvèrsia a França. La ministra de Defensa, Florence Parly, ja havia demanat a principis de setmana que fossin sancionats. L’escrit, signat per un centenar de militars, denunciava un presumpte declivi del país veí a causa de l’amenaça islamista: “El moment és greu, França està en perill.”
“Estem disposats a donar suport als polítics que tinguin en compte la salvació de la nació”, hi afegien els signataris, que demanaven al president, Emmanuel Macron, que demostrés el seu patriotisme. “Si no es fa res, el laxisme continuarà estenent-se [...], això provocarà al final la intervenció dels nostres camarades actius en una missió perillosa de protecció dels nostres valors de civilització”, advertien en el manifest, publicat per primera vegada en un blog el 19 de març, coincidint amb el seixantè aniversari del final de la guerra d’Algèria. Le Pen, líder del Reagrupament Nacional (extrema dreta), va convidar-los a unir-se a la seva causa. I va felicitar-se per aquest pronunciament públic del grup de soldats, malgrat les crítiques de l’esquerra, que els retreia una temptació colpista.
El govern francès també coincideix que es tracta d’un fet greu i no ha tardat a anunciar sancions. Per una banda, vint dels generals, a prop de la jubilació, que firmen l’escrit podrien ser expulsats de l’exèrcit. “Tots aquests oficials generals seran convocats davant un consell militar. Quan s’acabi aquest procediment, el president de la República signarà un decret d’expulsió”, va indicar Lecointre. Per l’altra, divuit soldats, entre ells quatre oficials, que també van signar-lo, rebran “sancions disciplinàries”. Aquestes seran “més fortes” per als que ocupin una jerarquia superior en les forces armades.
Intent de “manipulació”
“M’oposo al fet que s’aprofitin de les seves jerarquies militars per defensar posicions polítiques”, va criticar Lecointre, que va manifestar que es tractava “d’un intent de manipulació inacceptable” de les forces armades. No obstant això, el cap de l’Estat Major va defensar que l’exèrcit “és republicà, no està polititzat; és un reflex de la societat francesa”. El primer ministre, Jean Castex, també va dir que era “contrari als nostres principis republicans”. A més, va lamentar la voluntat “inacceptable” per part de Le Pen d’aprofitar-se políticament del manifest.
Com sol succeir a l’Estat espanyol, resulten habituals a França les revelacions periodístiques i les crítiques dels qui adverteixen de la presència en l’exèrcit i la policia de grups que simpatitzen amb les tesis ultradretanes. Es desconeix, però, la implantació real d’aquestes idees entre la majoria dels membres d’aquests cossos fonamentals.