Política

Turull, Rull, Sànchez, Forn i Borràs tampoc presentaran al Suprem al·legacions sobre l’indult

La decisió dels condemnats per l’1-O de JxCat se suma a la dels republicans, anunciada aquest matí, i a la Cuixart, que ja ho va descartar ahir

L’exconseller Santi Vila, condemnat només a inhabilitació per desobediència, encara s’ha pronunciat

Els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, i l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez tampoc respondran per escrit al Tribunal Suprem (TS)espanyol, que els ha donat cinc dies perquè presentin al·legacions sobre el tràmit del seu indult.

Turull, Rull i Sànchez ho han decidit després d’una reunió aquest dijous a la presó de Lledoners amb el seu advocat, Jordi Pina. Fonts de la defensa dels tres presos de Junts per Catalunya (JxCat) han detallat que els seus clients “no se senten interpel·lats pel TS” i, en conseqüència, “no presentaran cap escrit”.

Tampoc ho farà l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, un altre dels polítics presos a la presó de Lledoners, ni l’exconsellera Meritxell Borràs, que va ser condemnada solament a una pena d’inhabilitació, han afegit les mateixes fonts.

La decisió dels condemnats de JxCat pel procés se suma a l’anunciada aquest matí pels d’ERC –Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Raül Romeva, Carme Forcadell i Carles Mundó- i també pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ja ho va fer ahir, poc després que el Suprem instés les defenses a presentar les seves al·legacions.

En el cas de l’exconseller Santi Vila, condemnat només a inhabilitació per desobediència, la seva defensa no ha decidit encara si presentarà al·legacions sobre l’indult.

Es tracta de l’últim pas abans que la Sala penal, com a tribunal sentenciador, emeti el seu informe preceptiu però no vinculant per al govern central, que serà el que decideixi si atorga els indults. Els magistrats hauran d’estudiar no solament els informes dels condemnats, sinó de la Fiscalia i de l’Advocacia de l’Estat.

Aquesta última ha evitat manifestar-se a favor o en contra de la concessió de l’indult, encara que ha destacat la reparació del dany econòmic lligat al delicte de malversació, una vegada que s’han dipositat 4,1 milions al Tribunal de Comptes.

La posició de l’Advocacia contrasta amb la de la Fiscalia, que sosté que els condemnats han de complir les penes sense “dreceres” i s’ha oposat de manera taxativa a la concessió dels indults, una mesura que, subratlla, no pot operar “com a moneda política de canvi” per a “l’obtenció de suports parlamentaris”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.