Política

El CIS certifica l’alça del PP després del triomf a Madrid i l’acosta al PSOE

Els populars es quedarien a 4,5 punts dels socialistes i Vox seria la tercera força

L’últim baròmetre del CIS, elaborat just després de les eleccions madrilenyes del 4 de maig, certifica l’alça dels populars després dels comicis que van donar la victòria a Isabel Díaz Ayuso. El PP escurça distàncies amb els socialistes i es queda a només 4,5 punts del PSOE, sis menys que a l’abril. El sondeig, realitzat entre el 4 i el 13 de maig sobre un total de 3.814 entrevistes, constata que els socialistes, amb un vot estimat del 27,9%, perden per primera vegada el llindar del 30% i baixen 3,6 punts respecte a l’enquesta prèvia als comicis madrilenys.

Per contra, els populars s’aproximen més que mai al PSOE, guanyen gairebé tres punts en estimació de vot i es col·loquen en el 23,4%, seguits de Vox, que quedaria com a tercera força, amb el 13,7% del vot, encara que experimentaria una pèrdua d’1,7 punts.

Unides Podem pràcticament repeteix, amb el 10,4% del vot estimat, i manté la quarta posició. També certifica els resultats del 4 de maig: la caiguda de Ciutadans i l’alça de Més País/Compromís després de la gran pujada de la marca madrilenya, que el 4 de maig va arribar a superar en vots els socialistes.

El baròmetre de maig no sols aborda l’estimació de vot, també pregunta pels problemes que més preocupen els ciutadans. Un mes més, la crisi econòmica és el principal problema per al 46,3% dels espanyols, per sobre del coronavirus, que en preocupa el 41,6%. La desocupació, una vegada més, és el tercer problema que preocupa als espanyols, segons admet el 39,3% dels enquestats.

Encara que la Covid passi a un segon lloc, l’enquesta confirma que el 91,7% dels espanyols està preocupat “molt o força” per la pandèmia, encara que per al 62% “el pitjor ja ha passat”. I per afrontar aquesta lluita, el 69,5% és partidari que govern i autonomies es facin càrrec de la pandèmia “en col·laboració”.

En aquesta valoració es posa nota als líders polítics A Pedro Sánchez, els enquestats li donen 4,3 punts , fet que el situa com el líder més valorat Després hi ha el president del PP, Pablo Casado, amb una nota mitjana de 3,6 punts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia