Política

Eixamplant la base

Interior Joan Ignasi Elena

Va coordinar el Pacte Nacional pel Referèndum i va ser el portaveu jurídic d’ERC en el judici de l’1-O

En Nàtius, com se’l coneix en els cercles polítics, és advocat i el viu exemple del pregonat eixamplament de la base que ha cercat l’independentisme durant aquests anys del procés atraient adeptes a la causa favorable al dret a decidir aprofitant la deriva més autoritària i centralista del govern espanyol. Nascut políticament al PSC, on va militar del 1983 al 2014 –va ser el primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) del 1991 al 1993–, va forjar la seva carrera institucional en el municipalisme, concretament com a alcalde de Vilanova i la Geltrú, tot i haver nascut a Barcelona el 1968. Hi va entrar com a regidor el 1999 i en aquell mandat va assumir la cartera de Règim Intern, i en el següent la de Cultura, fins que el 2005, amb la renúncia de Sixte Moral, va assumir l’alcaldia en un ple extraordinari amb el suport dels socis del tripartit. El 2007 el van reeditar i va repetir al càrrec, que va perdre el 2011 en guanyar Neus Lloveras (CiU).

Abans de la trajectòria política a Vilanova, on vivia la seva dona, ja havia estat conseller de Joventut al districte d’Horta- Guinardó i diputat al Parlament. Les divergències dins el PSC, que hàbilment ha sabut reconduir en la seva carrera, es van gestar en l’enfrontament a les primàries com a primer secretari del partit que el van fer competir amb Pere Navarro, i perdre. Navarro el va posar a l’executiva i va repetir com a diputat, però va impulsar el corrent sobiranista Avancem i el suport que va donar –trencant la disciplina de vot– a la demanda que es transferissin les competències a la Generalitat per organitzar un referèndum va precipitar la seva sortida del PSC, formalitzada el setembre del 2014.

Les diferents escissions polítiques del PSC es van anar acostant a ERC, com també va fer Elena, que va tornar a l’escena política el 23 de desembre del 2016 com a coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum tot i no ser independentista. El 2017 el seu nom ja va sonar en les travesses per ocupar una conselleria i durant el judici de l’1-O al Tribunal Suprem va ser el portaveu jurídic d’ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel es prepara per a negociar l’alto el foc en una reunió sense Hamàs

barcelona
estats units

La taxa d’inflació de juliol als EUA baixa una dècima fins al 2,9%

barcelona
política

Diputats i senadors de Junts s’autoinculpen d’haver acompanyat Puigdemont

barcelona
ALEMANYA

Tanquen una caserna a Colònia per la sospita d'un sabotatge a la xarxa d'aigua

BARCELONA
estats units

Trump perd el tercer intent d’apartar el jutge del cas de l'actriu porno

barcelona
GUERRA A EUROPA

La fiscalia polonesa presenta càrrecs per espionatge contra González

barcelona
àsia

El Constitucional de Tailàndia destitueix el primer ministre

barcelona
regne unit

Croada contra l’assetjament sexual al transport públic britànic

BARCELONA
Política

Mor José García Rodríguez, exregidor de Vilablareix