Lukaixenko respon amb amenaces a les sancions de la UE pel vol desviat
Sosté que va actuar de forma legal en l’incident de l’avió i acusa Occident de lliurar una guerra “gèlida” amb Bielorússia
L’oposició reclama més pressió a Minsk
El president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, va respondre ahir amb amenaces a les sancions europees per l’incident de l’avió de Ryanair que diumenge va fer un aterratge forçós a Minsk per un fals avís de bomba i en què va ser detingut el periodista opositor Roman Protassévitx, i va acusar Occident de lliurar una guerra “gèlida” contra el seu país.
En una intervenció davant les dues cambres del Parlament, va negar que l’aparell de Ryanair fos obligat a aterrar i va responsabilitzar d’aquesta decisió la tripulació. “Som un petit país, però respondrem adequadament [...]. Han de recordar que Bielorússia és el centre d’Europa i si aquí esclata alguna cosa serà una nova guerra mundial”, va advertir. “Compensarem les sancions amb accions actives en altres mercats. Substituirem l’Europa que envelleix inexorablement amb l’Àsia que creix impetuosa”, hi va afegir. Lukaixenko va advertir, a més, que el seu país pot debilitar el control sobre el tràfic de drogues i la immigració il·legal i passar el problema als europeus.
En resposta a la “pirateria” i “segrest” de l’avió per part de Minsk, la Unió Europea (UE) va acordar dilluns ampliar les sancions contra el règim de Lukaixenko, tancar l’espai aeri amb Bielorússia i recomanar a les aerolínies europees que evitin sobrevolar aquest país.
“Els nostres detractors, tant dins com fora, han canviat els mètodes d’atac contra l’Estat. Han travessat moltes línies vermelles [...]. Ja no és una guerra informativa, és una guerra híbrida moderna”, hi va afegir Lukaixenko, segons el qual els seus adversaris “han passat de l’organització de revoltes a una etapa d’estrangulament”. “Busquen noves vulnerabilitats i això no només apunta contra nosaltres; per ells, som un camp de proves abans de llançar-se cap a l’Est”, va dir el mandatari, en al·lusió que el pròxim objectiu és Rússia.
“Com Corea del Nord”
Des de Lituània, on viu refugiada, la líder de l’oposició bielorussa a l’exili, Svetlana Tikhanóvskaia, va aprofitar ahir una intervenció telemàtica davant el Parlament Europeu per demanar a la UE que la pressió de la comunitat internacional contra el règim de Minsk “no es limiti a l’incident del vol de Ryanair”. “La resposta ha d’afrontar per complet la situació de Bielorússia perquè si no tornarem a viure situacions com aquestes en el futur, ja que Lukaixenko està convertint Bielorússia en la Corea del Nord d’Europa.” “L’estratègia prèvia de la UE de mantenir una posició passiva respecte al règim bielorús no ha funcionat”, va lamentar la líder opositora, que va reclamar també als Vint-i-set que no donin suport financer al règim.
Per Tikhanóvskaia, cal “enviar un clar missatge a Rússia i a altres estats que volen abusar de la debilitat de Lukaixenko, i que es pugui revisar o anul·lar tot acord o contracte firmat amb ell”.
La Comissió Europea –segons va recordar dilluns la seva cap, Ursula von der Leyen– manté congelats 3.000 milions d’euros a Bielorússia “fins que sigui democràtica”.