Política

El Congrés rebutja incloure el referèndum i l’amnistia a la taula de diàleg amb el vot en contra del PSOE

Els socialistes se sumen al PP, Cs i Vox per impedir que la moció de la CUP prosperi

Els cupaires i UP van acordar una esmena per no excloure autodeterminació i amnistia de la taula de diàleg

El Congrés ha rebutjat aquest dijous la moció de la CUP sobre el referèndum d’autodeterminació i l’amnistia amb el vot en contra del PSOE, que se suma a PP, Cs i Vox. En canvi, Unides Podem s’ha desmarcat del seu soci de coalició i ha votat a favor de la iniciativa dels cupaires després de pactar una esmena. Amb el pacte entre CUP i la formació lila, el text final de la moció insta el govern espanyol a presentar a la taula de diàleg “una proposta de treball i calendari per abordar el conflicte polític a Catalunya” i estableix que “en el debat sobre les propostes de solució no s’exclourà, entre altres, la del referèndum d’autodeterminació i l’amnistia”.

La moció ha obtingut 71 vots a favor entre els quals els d’ERC, JxCat, el PDeCAT, EH Bildu i el PNB. Hi ha votat en contra 272 diputats, que han tombat la moció, i un s’ha abstingut.

El diputat de la CUP Albert Botran va criticar en el debat de dimarts la formació d’una “gran coalició del nacionalisme espanyol” que va “des de Vox al PSOE” per “rebutjar reconèixer les aspiracions majoritàries de la societat catalana”. Botran va agrair el posicionament “honest” d’Unides Podem. El diputat va afirmar que “el conflicte polític està lluny de resoldre’s” i va defensar que la Constitució “no prohibeix l’amnistia”. El diputat anticapitalista va destacar que els indults són “l’opció més arbitrària” i se’n fa un “ús oportunista”.

El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, va argumentar que “no es pot excloure les propostes dels partits independentistes, com l’amnistia” i va criticar que la Mesa del Congrés veti aquest debat. Asens va defensar que amb l’entrega per part del Tribunal Suprem dels informes sobre els indults “el temps dels jutges haurà acabat”. Segons Asens, a partir d’aquest moment “la política ha de recuperar el protagonisme” i “s’obre una etapa d’esperança”.

El PSOE s’hi oposa

En canvi, el PSOE s’ha oposat a la moció. “No hi haurà ni independència, ni referèndum, ni amnistia, ni embat”, va afirmar el diputat socialista Javier Zaragoza, que va remarcar que el PSOE “sempre ha estat clar”. Segons Zaragoza, els socialistes són garants del diàleg mentre que si fos per la CUP “només hi hauria conflicte”. El diputat va retreure que els cupaires hagin facilitat la formació d’un Govern amb presència de la “dreta de sempre”, en referència a JxCat.

El PP, Cs i Vox van mostrar el seu posicionament en contra. Els populars van afirmar que la taula de diàleg és un “menyspreu per als constitucionalistes” i la formació d’extrema dreta va acusar la CUP de ser un partit “violent”.

Moció retallada

La Mesa del Congrés va vetar part de la moció que es va debatre dimarts a la tarda. L’òrgan va decidir no incloure en l’ordre del dia de la sessió plenària a la cambra baixa el primer punt de la moció, que instava el Congrés a pronunciar-se a favor de l’admissió a tràmit de la llei d’amnistia, la qual cosa ha generat crítiques dels partits independentistes i sobiranistes.

Tant els partits independentistes catalans com Unides Podem han insistit que una amnistia seria un primer pas per facilitar la resolució del conflicte català.

Com Escòcia

La CUP ha demanat a l’Executiu que es fixi al calendari i els treballs que ha iniciat el Govern d’Escòcia després de celebrar un referèndum per la independència en 2014 i que actualment està elaborant un esborrany per a una llei d’independència.

Per la CUP, “no s’ha avançat gens en qüestions com la derogació del delicte de sedició”, i “el conflicte polític a Catalunya està lluny de resoldre’s per falta de voluntat”.

No obstant això, encara que aquesta moció no ha estat aprovada, els partits independentistes catalans han anunciat que seguiran endavant amb una iniciativa legislativa popular (ILP) que demani l’amnistia, i han decidit recaptar signatures per arribar a les 500.000 exigides perquè la seva iniciativa pugui tornar a entrar a la cambra, aquesta vegada amb suport social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.