Política

Rússia prohibeix vols de les companyies que eviten passar per Bielorússia

Dos avions d’Air France i un d’Austrian Airlines han hagut de ser cancel·lats

Les dues companyies havien decidit no sobrevolar territori bielorús

La línia aèria Air France va anunciar ahir que va cancel·lar dos vols a Moscou pel fet que les autoritats russes exigeixen “una nova autorització” de passar per l’espai aeri bielorús per entrar en el seu territori. Els vols afectats van ser els de dimecres i el d’avui des de l’aeroport Roissy-Charles de Gaulle a la capital russa. La cancel·lació afecta també els vols de retorn. Rússia va refusar d’aprovar una nova ruta sense passar per Bielorússia, va dir la companyia en un comunicat.

Air France va anunciar dimarts passat que suspenia el sobrevol de l’espai aeri de Bielorússia en aplicació de la decisió de la Unió Europea després que el règim de Alexander Lukaixenko desviés un avió de Ryanair fins a Minsk per detenir a un opositor.

Ahir també es va informar a Viena que les autoritats russes havien negat a un vol de Austrian Airlines que cobria la ruta Viena-Moscou el permís per canviar de ruta i evitar l’espai aeri bielorús.

Els bloquejos de vols semblen una clara mostra de solidaritat de Rússia amb el dictador bielorús, Alexander Lukaixenko, qui enfronta una dura reacció d’Occident pel desviament forçat de l’avió de Ryanair.

Els ministres d’Afers Estrangers del G7 van exigir ahir a Bielorússia l’alliberament “immediat i incondicional” de l’opositor i periodista Roman Protassévitx, arrestat després que Minsk ordenés desviar un avió de Ryanair que es dirigia a Vílnius. Els representants del Regne Unit, els Estats Units, el Canadà, França, Alemanya, Itàlia, el Japó, així com la Unió Europea (UE), van condemnar “en els termes més enèrgics” l’“acció sense precedents” de Bielorússia, en un comunicat conjunt.

Precisament, la ciutadana russa Sofia Sapega, la xicota de Roman Protassévitx, detinguda també diumenge passat a Minsk, enfronta una dura pena de presó, de més de 12 anys, segons va informar ahir l’ONG de drets humans Vesná.

La mare de Sapega va afirmar ahir a la cadena britànica BBC que està “disposada a pregar ajuda a qualsevol” per alliberar-la. “No ens creiem que això ens estigui passant a nosaltres, a la nostra filla”, va declarar Anna Dudich, mare de la jove, de 23 anys

Dudich va relatar que l’últim missatge que va rebre de la seva filla contenia una sola paraula, “mama”, abans que el seu telèfon deixés d’estar operatiu.

El govern bielorús no permet que els familiars de Sapega la visitin, per la qual cosa tot el que la seva mare sap de la seva filla des de llavors es limita a un vídeo divulgat per Minsk en el qual ella confessa haver publicat dades personals de membres de serveis de seguretat bielorussos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.