Política

ERC amb 36-37 diputats superaria el PSC (34-35) si ara se celebressin eleccions al Parlament, segons el CEO

JxCat (28-29) mantindria la tercera posició, la CUP superaria Vox i Cs podria desaparèixer del Parlament

ERC amb 36-37 diputats superaria el PSC, que n’obtindria 34-35, si ara se celebressin eleccions al Parlament, segons una enquesta del CEO realitzada entre l’11 i el 19 de maig. És a dir, abans i després de l’acord entre ERC i JxCat del 17 de maig que va esvair una repetició electoral. Així doncs ERC trencaria l’empat a 32 escons amb JxCat i guanyaria entre 4 i 5 diputats. En canvi, JxCat en perdria entre 3 i 4 respecte al 14-F. El PSC pujaria 1 o 2 diputats però quedaria en segon lloc. La CUP escala posicions amb 11-12 mentre que Vox fins i tot podria quedar per darrere dels comuns, que es mantindrien amb els 8 actuals o un més. El PP català doblaria els seus 3 escons en detriment de Cs que, amb 0-2 diputats, podria desaparèixer del Parlament.

La suma dels escons dels partits favorables de la independència (ERC, JxCat i la CUP) seria d’entre 75-78. És a dir, se superarien els actuals 74. I és que la pujada d’ERC i la CUP compensaria la davallada del partit de Carles Puigdemont, que es quedaria amb 28-29 diputats. Segons l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, els anticapitalistes sumarien 2 o 3 escons més fins assolir els 11-12. D’aquesta manera, superarien el partit d’extrema dreta de Vox, que cauria entre 3 i 4 diputats fins a una forquilla de 7-8.

Així doncs, el partit d’Ignacio Garriga empataria o fins i tot podria quedar per darrera dels comuns, que es mantindrien amb 8-9 diputats. El PP català deixaria l’última posició doblant els seus 3 escons actuals fins als 6-7. En canvi, Cs, que ara en té 6, es quedaria amb 2 o, fins i tot, podria desaparèixer del Parlament.

Eleccions al Congrés

ERC també guanyaria les eleccions al Congrés amb 13-14 escons, mantenint el seu resultat de les últimes eleccions espanyoles del 2019 (13). El PSC seria el segon partit més votat a Catalunya amb 11-13, també mantenint els 12 actuals i JxCat igualaria els 8 que té ara a la cambra baixa. Així doncs, segons el CEO, no es produirien canvis en les primeres posicions. En Comú Podem obtindria 4 diputats, 3 menys que els que té ara; el PP amb 3-4 milloraria els 2 que va treure el 2019 i empataria amb la CUP i Vox. Cs es quedaria sense diputat català a la cambra baixa i perdia els 2 que té actualment.

Valoració de líders polítics

El president d’ERC, Oriol Junqueras, es el líder polític més ben valorat amb una nota de 5’51 i, de fet, és l’únic que aprova. El segueix el coordinador nacional d’ERC i president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb un 4,81. A la part baixa del rànquing hi ha el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, amb un 2,31 i el líder de Cs, Carlos Carrizosa, amb un 2,40.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Marta Rovira anuncia que voldria tornar aquest mateix dissabte

barcelona
ESTAT FRANCÈS

La lliçó i el repte de la resistència francesa

Roma

Escac i mat pel cas Tsunami

Barcelona
Joan Manel Serra
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Puigcerdà (Impulsem Puigcerdà-ERC)

“El pacte estava fet inclús a esquena de les bases”

Puigcerdà
Política

Mor als 89 anys Marta Ferrusola, l’esposa del 126è president de la Generalitat de Catalunya

estats units

Els republicans duen al programa la deportació més gran de la història

barcelona
estats units

Biden insisteix en una carta al Congrés que continuarà com a candidat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L'NFP proposarà, en una setmana, el seu candidat per substituir Attal

BARCELONA
Francis Ghilès
Investigador sènior associat del CIDOB

“Mélenchon és divisiu, no pot ser el nou primer ministre francès”

BARCELONA