Política

El Suprem confirma la multa de la JEC a Sánchez per fer campanya des de la Moncloa

L’alt tribunal desestima el recurs del president del govern espanyol contra l’acord que el sanciona amb 500 euros

L’àrbitre electoral considera que va trencar la neutralitat en concedir una entrevista preelectoral des de la residència oficial i haver-la penjat a la pàgina web institucional

El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la multa de 500 euros que la Junta Electoral Central (JEC) va imposar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per haver concedit una entrevista a ’La Sexta’ el 25 d’octubre de 2019 des del Palau de la Moncloa, durant la precampanya del 10-N.

En una sentència feta pública aquest dilluns, el Suprem avala la decisió de l’àrbitre electoral i desestima el recurs de Sánchez. La sala del contenciós administratiu destaca que la JEC ja va advertir al setembre de 2019 als membres del govern espanyol que calia tenir un alt grau de diligència per no trencar la neutralitat dels poders públics.

La sala remarca que “entre aquesta diligència es trobava la d’indicar que no s’havia de penjar en una web institucional una entrevista realitzada en període electoral, per a una televisió privada al Palau de la Moncloa”.

Per al Suprem, el fet d’haver fet l’entrevista al Palau de la Moncloa i haver-la penjat posteriorment a la web institucional són conductes que integren el tipus sancionador considerat per la JEC.

La JEC va considerar que Sánchez va aprofitar “els mitjans públics dels quals disposava” com a cap de l’executiu i d’aquesta manera va trencar “el principi de neutralitat que tot poder públic ha de respectar durant el procés electoral”. Segons la Junta, la seva actuació va implicar una “minva del principi d’igualtat d’armes entre les formacions polítiques contendents a les eleccions” del 10-N”.

Segons l’àrbitre electoral, Sánchez va vulnerar així els articles 153.1, 50.2 i 8.1 de la llei electoral (LOREG). Sis dels tretze vocals de la JEC van discrepar amb la decisió majoritària, ja que creien que s’havia d’arxivar l’expedient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Miquel Reverter
Alcalde de Castellfollit de la Roca (+Castellfollit-AM)

“El cingle és viu i l’Ajuntament no el pot controlar tot sol”

Castellfollit de la Roca
guerra a gaza

Trump vol que Netanyahu acabi “ràpid” la guerra perquè danya la imatge d’Israel

barcelona
àfrica

Algèria critica el suport de França al pla del Marroc per al Sàhara Occidental

barcelona
política

El Parlament aprova el vot telemàtic i amplia els supòsits per a la delegació

barcelona
tribunals

L’AN retira les mesures cautelars als encausats en ‘l’Operació Judes’

barcelona
unió europea

Ultimàtum de la CE al Regne Unit per les lleis de circulació de ciutadans

barcelona
estats units

Trump acusa el Partit Demòcrata d’haver donat “un cop d’estat” contra Biden

barcelona
estats units

El director de l’FBI no té clar que Trump rebés l’impacte d’una bala

barcelona
guerra a europa

Drons russos tornen a caure en territori de l’OTAN fronterer amb Ucraïna

barcelona