Gaseni pren el relleu amb la idea de “rellançar” l’AMI
Cervera, autocrític, admet en el comiat que des de l’1-O han perdut pes i anima a tornar a fer valer el món local
Aragonès els convida a tenir un “paper clau” en l’Acord per l’Amnistia i l’Autodeterminació
“Necessitem rellançar l’aportació de l’AMI al moviment.” Amb aquesta declaració d’intencions, l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni (ERC), va prendre el relleu al del Port de la Selva, Josep Maria Cervera (Junts), en l’assemblea general d’ahir a Tarragona, després de tres anys com a president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). El canvi, que fa que per primer cop ERC sigui al capdavant des que l’entitat es va crear el 2012, coincideix amb el nou lideratge republicà a la Generalitat, si bé ja havia estat pactat a principi del mandat municipal, atesos els resultats tan equilibrats entre totes dues forces en el món local. “Els municipis som necessaris per ajudar a construir la república catalana”, reivindicava Gaseni, que es va comprometre a fer propostes per “continuar sent fonamentals” en el procés d’independència. A més, es va proposar fer pedagogia i ser al costat del govern i del Parlament, i va anunciar la intenció de “reforçar” l’AMI tot apropant-se al territori per recollir els seus dubtes i suggeriments, així com impulsar tant polítiques públiques innovadores com accions a favor de la república per construir “espais de sobirania“ i “fer visible” l’alternativa a tota la població. “No hem fet res dolent, hem fet el que calia i ho tornarem a fer”, proclamava Gaseni, que acabava exigint: “Als alcaldes no se’ls inhabilita, se’ls defensa.” La seva junta es completa, en els càrrecs principals, amb l’alcaldessa de Fornells, Sònia Gràcia, a la vicepresidència; Isidre Sierra, de Sant Climent de Llobregat, com a secretari, i Elisabet Lizaso, de Camarasa, com a tresorera.
Abans, el balanç que havia fet el president sortint no havia estat mancat d’autocrítica. “Ens hauria agradat una veu més forta, però des de l’1-O no participem en la presa de decisions del país”, reconeixia Cervera, que admetia que “liderar una entitat sense informació és de les coses més complicades que hi ha”, i animava la nova junta a “corregir” la situació. “L’AMI és una entitat imprescindible, creiem que som una peça essencial perquè sabem com bateguen els nostres pobles, i això mai pot ser dolent”, reivindicava, entre aplaudiments. Cervera creu que cal continuar repensant el futur de l’entitat, que admetia, això sí, que està condicionat per “l’embat jurídic” que pateix, que acaba sent econòmic. I és que els ajuntaments tenen més de 600 contenciosos judicials oberts, sobretot per la col·laboració amb l’1-O, si bé un centenar són per les quotes a l’AMI, que ha fet que “per prudència” alguns municipis hagin deixat de pagar-les, cosa que posa en perill la supervivència econòmica de l’entitat. Sense anar més lluny, fa poques setmanes Cs va presentar una querella contra Rosa Fonoll, alcaldessa de Cubelles, per aquestes quotes. Cervera, a més, va admetre que li dol “no haver trobat l’encaix” del món local al Consell per la República. “És un repte que tenim encara, ser-hi presents”, constatava. A més, reconeixia una certa “desorientació” el 2019, com la resta de l’independentisme, i que la proximitat de les municipals va fer que tampoc traguessin “prou suc” a les jornades de treball plantejades.
Invitació d’Aragonès
Un centenar d’alcaldes i regidors van participar en l’assemblea, a la qual van assistir també tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a més de representants dels partits i entitats sobiranistes com Òmnium, l’ANC o Súmate. També hi va intervenir en un vídeo el president a l’exili, i expresident de l’AMI, Carles Puigdemont, que va subratllar la “necessitat” de l’entitat i la seva “funció estratègica imprescindible”. Aragonès va fer una crida a la “força transformadora” del municipalisme, com fa 90 anys en la proclamació de la República, i va dir que compta amb la “participació i el protagonisme” de l’AMI, fins i tot amb un “paper clau”, en l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació que començarà a construir en les properes setmanes. En el seu primer gran acte amb representants del món local, a més, el president va aprofitar per agrair també el seu paper durant el confinament.
Borràs va agrair a Cervera la seva “fermesa, claredat i contundència”, i va constatar que “l’autocrítica és necessària” per trobar els errors. La presidenta va encoratjar el món local a persistir, ja que la república “potser no la faran els ajuntaments, però no es podrà fer sense”.
Ricomà: “El país es guanya en ciutats com Tarragona”
Aragonès havia estat al matí al mercat del barri de Torreforta, on després es va reunir amb dirigents veïnals de la ciutat, acompanyat de l’alcalde, republicà, Pau Ricomà. Ell mateix destacava després, en la inauguració de l’assemblea, que havien estat aplaudits a la sortida de la trobada, tot i que la majoria d’interlocutors no eren pas partidaris de la independència. “Cal avançar fent coses junts per aconseguir la majoria independentista; el país es guanya en ciutats com Tarragona”, subratllava l’alcalde.
De fet, l’Ajuntament no és a l’AMI perquè “sociològicament” la ciutat és “complexa” i la majoria de la ciutadania “no hi vol ser”, deia. “Però això no ens ha de fer plorar; al contrari, és aquí on hi ha la batalla dels propers anys, no tant per ser a l’AMI com per guanyar la independència”, destacava. Ricomà va agrair que l’entitat triés Tarragona, ja que és un “suport” per ajudar a normalitzar l’independentisme a tota la societat.