Política

La jutgessa d’Instrucció 13 eximeix de declarar la consellera Garriga per la suposada desobediència al TC

La consellera de Cultura havia al·legat estar aforada

Cap investigat excepte Albert Royo ha respost les preguntes sobre l’organització de l’1-O

La magistrada del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona ha permès a la nova consellera de Cultura, Natàlia Garriga, no declarar en la citació d’aquest dimarts a la tarda per l’organització de l’1-O i la suposada desobediència de tres resolucions del Tribunal Constitucional (TC).

La jutgessa l’havia citat juntament amb una desena d’exalts càrrecs de la Generalitat i 20 més que ho faran les properes setmanes, però Garriga havia al·legat que, com a consellera, és aforada davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Garriga no ha declarat i la resta, excepte l’exsecretari general del Diplocat Albert Royo, també s’han negat a respondre.

La magistrada els ha citat a declarar a tots, malgrat que Garriga, investigada per la seva tasca quan era ex-alt càrrec d’Economia, va demanar fer-ho al TSJC i un altre investigat va al·legar que el tràmit ja estava fora de termini perquè s’havia dictat la interlocutòria de processament. En tots dos casos la magistrada no va respondre els recursos.

La citació arriba després que fa unes setmanes l’Audiència de Barcelona ordenés interrogar-los per resolucions del Tribunal Constitucional que van incloure’s al procediment en resoldre’s recursos de reforma i apel·lació més tard del seu processament i per fets pels quals no havien estat interrogats.

En concret, l’Audiència va ordenar interrogar-los per la seva suposada desobediència a tres resolucions del TC entre 2015 i 2017, que anul·laven actuacions del Parlament com la d’inici del procés constituent o una partida del pressupost del 2017 reservada per a referèndums. Les resolucions del TC advertien als càrrecs públics que no les desobeïssin, però no les van comunicar directament als alts càrrecs ara investigats, sinó que es van publicar al BOE.

A banda de Garriga, aquest dimarts estaven citats Albert Royo, Antoni Molons, David Palanques, Frederic Udina, Joan Manel Gómez Sanz, Josué Sallent, Marta Garsaball, Rosa María Rodríguez Curto i Teresa Prohías. A l’entrada de la Ciutat de la Justícia els han acompanyat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, els consellers Josep González Cambray, Tània Verge i Laura Vilagrà, les exconselleres Meritxell Serret i Alba Vergés, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzié, el vicepresident d’Òmnium Marcel Mauri, i altres càrrecs polítics d’ERC i JxCat.

Tots els investigats han entrat alhora a la sala per ordre de la jutgessa, cosa molt poc habitual, i s’han negat a declarar, excepte Royo que, a preguntes de la seva advocada, ha explicat que està sent investigat per fets molt similars i les despeses del Diplocat al jutjat d’instrucció número 18 de la capital catalana.

L’Audiència, tot i ordenar les noves declaracions, va mantenir intacta la interlocutòria de conclusió de sumari dictada el 8 de setembre de 2020 per la magistrada titular del jutjat. A més, el tribunal ordenava transcriure les declaracions d’investigats i testimonis a instrucció i confirma l’arxivament de la causa contra 19 persones inicialment investigades.

La secció 21 va desestimar les peticions de sobreseïment realitzades per les defenses d’investigats processats perquè, en directa referència a les exigències que recull la LeCrim, “en aquest moment, no és competència del tribunal procedir novament a la revisió de les resolucions dictades en fase d’instrucció”.

Borràs: “Encara que molts parlin de retrobament i concòrdia, la maquinària judicial continua reprimint”

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha lamentat que “encara que molts parlin de retrobament i de concòrdia, la maquinària judicial no cessa i continua reprimint” a les “víctimes de la causa general contra l’independentisme”. Borràs ha fet aquestes declaracions davant del jutjat d’instrucció número 13, on aquest dimarts s’han personat davant del jutge diversos investigats pels fets de l’1-O, entre els quals hi havia la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. “Per resoldre el conflicte polític, cal fer política, i en canvi els tribunals de justícia el que no aturen és aquesta repressió”, ha afegit. Borràs també ha demanat que es posi en funcionament una taula de negociació per parlar del referèndum i l’autodeterminació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.