Iceta creu que els indults arribaran abans de l’1 d’agost i el Suprem no els revocarà
El ministre de Política Territorial no descarta Junqueras a la taula de diàleg
El ministre de Política Territorial i Obres Públiques, Miquel Iceta, s’ha mostrat convençut aquest dimecres en una entrevista a TV3 que els indults als presos independentistes estaran enllestits abans de l’1 d’agost. També que el Tribunal Suprem no els revocarà perquè la decisió “es farà en el marc de la llei” i hi haurà “una motivació individualitzada molt sòlida”. No ha rebutjat la presència d’Oriol Junqueras a la taula de diàleg perquè “ha pres una iniciativa que objectivament el posa al mig d’aquest diàleg”, i tot i que s’ha mostrat partidari que les parts hi puguin plantejar el que considerin, ha avançat el ‘no’ del govern espanyol a l’amnistia i a pactar un referèndum d’autodeterminació.
Iceta ha apuntat que els indults poden estar enllestits abans de l’inici de les vacances d’agost. En aquests moments, ha dit, estan pendents que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, enllesteixi els expedients i que el president espanyol, Pedro Sánchez, els inclogui a l’ordre del dia del Consell de Ministres.
La concessió, o no, és qüestió de setmanes. “No m’imagino que mantinguem oberta una etapa tan llarga d’incertesa sobre un tema en què aviat estarà tot donat i beneit”, ha dit, en tot cas ha justificat que triguin perquè davant la possibilitat que els indults siguin recorreguts “millor fer la feina ben feta”. “En aquests moments no ens convé córrer, sinó fer passes sòlides que ens assegurin la permanència i la solvència jurídica”, ha dit. “Hi ha d’haver per a cadascun un informe i el govern ha de proporcionar la motivació de cada indult, i això és el que s’està preparant”.
Precisament respecte a la possibilitat que el Suprem acabi derogant els indults, el ministre “no es planteja” aquesta possibilitat. S’ha mostrat convençut que no els revocarà perquè estaran “ben motivats” per un ministre de Justícia que “és un jurista de primera”.
En aquest marc ha recordat que la llei dels indults s’han de concedir pels criteris de justícia, equitat o utilitat pública, i “si el govern està convençut que és la millor manera per retrobar un camí de diàleg ho ha de fer”.
Sánchez ha trobat el fil
Iceta considera “lògic” que després dels fets del 2017 a una part de la societat catalana i espanyola “hi hagi inquietud” al voltant dels indults als presos independentistes, però “ens hem de posar a la pell de tothom” i “proporcionar la millor informació perquè la gent sàpiga perquè fem el que fem”.
En aquest sentit, ha recordat que “per a un govern indultar sempre és arriscat” i en aquest cas “especialment”, però Sánchez “ha trobat el fil i es tracta de donar una oportunitat al diàleg i reprendre la política”. “Ha arribat el moment de tancar algunes ferides”, ha dit.
Ha defensat els indults perquè “necessitem tancar ferides i la societat catalana s’ha de poder retrobar amb comoditat”. “A Catalunya potser tenim més present les ferides del món independentista, però també hi ha una altra part de la societat catalana que s’ha vist violentada perquè s’ha trencat la legalitat”.
“Els indults no són una manera de desactivar l’independentisme”
Segons Iceta, els indults no són una manera de desactivar l’independentisme, perquè “les persones que pensen que la millor situació és la independència no tenen per què canviar d’opinió”, i per tant “no hem de veure en la qüestió dels indults una operació política de vol baix, perquè no tindria sentit”. A més, contràriament al que sosté el PP, Iceta ha afirmat que els indults no asseguren el suport d’ERC a la legislatura. “Amb això no t’assegures res, únicament poder tornar a parlar i fer política sense tenir aquesta espècie d’hipoteca feixuga i ferida oberta”. Si el govern de Sánchez pot seguir governant, ha dit, no és només perquè tingui una majoria, sinó “sobretot perquè no hi ha majoria alternativa”.
Un diàleg “en el marc de la llei”
Iceta ha rebutjat els plantejaments de l’oposició respecte al fet que els independentistes haurien de demanar perdó per rebre els indults. “Aquí ningú s’ha d’agenollar i demanar perdó, com semblen demanar alguns columnistes, sinó tots ser humils, reconèixer els errors i retrobar un camí de diàleg”, que en tot cas “es produeix en el marc de la llei”.
En aquest marc ha afirmat que la carta que el líder d’ERC, Oriol Junqueras, “és una aportació positiva” perquè “pot donar tranquil·litat als que diuen que si hi ha un indult tot tornarà a anar malament”. Iceta ha recordat que ERC i Junts mantenen “una disputa per l’hegemonia de l’independentisme” que creu que “seguirà” i també “una discussió estratègica”. “Nosaltres volem parlar amb tothom i trobar un mecanisme perquè tots trobem una via el més amplia possible”.
“Potser dins de Junts apareix alguna reticència, però espero que serà superada” perquè “estem parlant de l’estabilitat d’un govern format per dues forces polítiques que competeixen entre elles i amb diferències estratègiques”, i per tant “els altres no hem de jugar a dividir, a trencar i fer la punyeta”.
Respecte a la taula de diàleg, ha afirmat que “no sap” si hi serà present. En tot cas ha apuntat que primer el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’han de trobar i “han de parlar”.
Pel que fa a la composició d’aquesta taula de diàleg, ha afirmat que Junqueras “ha pres una iniciativa que objectivament el posa al mig d’aquest diàleg”. “Qui ha donat la prova més forta que el diàleg és possible ha estat Oriol Junqueras”. En tot cas, ha apuntat, hi sigui o no, Junqueras estarà d’una manera o l’altra a la taula de diàleg. En canvi pel que fa a Puigdemont, Iceta ha recordat que “va decidir no comparèixer davant la justícia espanyola i encapçalar una certa resistència des de l’exterior, i això permet fer unes coses i altres no, i a la vida les decisions tenen conseqüències”. En tot cas, segons Iceta, hi ha molts mecanismes que poden fer que “tothom qui vulgui contribuir a la taula de diàleg hi pugui ser”.
El govern espanyol dirà “no” a l’amnistia i l’autodeterminació
Iceta ha apuntat que el govern espanyol portarà a la taula de diàleg l’’agenda per al retrobament’ que Sánchez ja va presentar a Quim Torra, i creu que els independentistes també ha de poder plantejar el que considerin. En tot cas, ja ha avançat que el govern espanyol dirà “no’” a la proposta de l’amnistia, perquè “creiem que no entra dins de l’ordenament”. “Creiem que la Constitució quan parla d’indults generals està dient que no es pot amnistiar”, perquè “l’amnistia només és per a un canvi de règim”.
El mateix per a l’autodeterminació. “La Constitució espanyola no la contempla” i les Nacions Unides determinen els territoris que tenen pendent fer un procés d’autodeterminació, i “cap està integrant Espanya”.
Per tant, segons Iceta, malgrat que les forces independentistes ho poden plantejar “creiem que aquest camí no porta enlloc”. “Nosaltres que hem donat mil voltes al referèndum, creiem que és millor posar a referèndum un acord que no una proposta de ruptura”. Segons Iceta, la taula ha de trobar mecanismes per “reparar els errors i mancances” i “potser hi ha altres camins al del divorci”.