El clam empresarial pels indults arracona Casado
El Cercle d’Economia, Foment i el president de la CEOE estatal avalen la mesura per als presos per desbloquejar el diàleg
El PP manté el rebuig i en fa bandera en la presa de possessió d’Ayuso
La concessió dels indults als presos independentistes catalans no para de guanyar adeptes. Al suport dels empresaris catalans, argumentat ahir al Cercle d’Economia pel seu vicepresident, Jordi Gual, es va sumar el del president dels empresaris espanyols, Antonio Garamendi. Fa setmanes que ja s’hi van mostrar a favor els dos sindicats principals de l’Estat, de manera que el PP i els tres partits de la dreta espanyola es van quedant sols en l’oposició a la mesura de gràcia que aplicarà el govern espanyol. Així ho va comprovar el seu president, Pablo Casado, que va haver de respondre repetidament en les jornades econòmiques del Cercle sobre la seva oposició a uns indults que haurien de desbloquejar l’absència de diàleg entre les institucions estatals i les catalanes. La política catalana va gairebé monopolitzar la segona jornada de debats econòmics, que avui tancarà, en la mateixa dinàmica, Pedro Sánchez.
El vicepresident del Cercle d’Economia, Jordi Gual, va etzibar a Casado que els indults no han de ser vistos com a “concessions inacceptables ni vergonyoses”, sinó com l’inici del diàleg. “És probable que no resolguin el problema” de les relacions Catalunya-Espanya, però “són un inici”, va recordar l’expresident de CaixaBank, que va instar Casado a assolir grans acords.
En una línia similar s’havia mostrat el president de la CEOE estatal, Antonio Garamendi, que en el seu debat va avalar els indults com a gest per “normalitzar” les relacions. “Si això acaba fent que les coses es normalitzin, benvinguts siguin”, va assegurar a TVE i Ràdio 4. En comprovar l’abast de la seva posició –al cap de pocs minuts va rebre el suport de La Moncloa i d’alguns dirigents socialistes, però també les crítiques de diversos dirigents del PP i de Vox–, Garamendi va voler matisar que “la Constitució permet els indults i això no vol dir que els empresaris hi estiguem d’acord en aquests cassos. No en tenim cap opinió com a CEOE, perquè hi ha empresaris que creuen que ha de ser d’una manera i uns altres ho veuen d’una altra.”
I en una altra intervenció en les jornades, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va mostrar-se també a favor dels indults, com un “mecanisme més “per afavorir el diàleg Catalunya-Espanya. “Hem d’intentar plantejar tots els elements al nostre abast per possibilitar que la Generalitat i el govern espanyol normalitzin les seves relacions”, va assegurar Sánchez Llibre.
Pablo Casado va ser taxatiu en la seva oposició als indults: “No podem acceptar que es parli de la justícia com a revenja; de la Constitució, com a venjança, o d’una sentència d’un tribunal democràtic com un càstig, ni que es parli de donar un cop a la legalitat com magnanimitat o de dir que la ruptura de la igualtat entre espanyols pot ser convivència o que la ruptura de la unitat nacional pugui ser concòrdia.” Casado va mostrar després el seu respecte a la Conferència Episcopal, la patronal i els sindicats. “A Espanya, com en tota democràcia, el que decidim es decideix al Parlament nacional i el que hàgim de decidir del conjunt d’Espanya hem de fer-ho tots els espanyols.” Pel que fa a la taula de diàleg, lamenta que inclogui qüestions “clarament inconstitucionals”, com ara l’amnistia, ja que aquesta solament és possible, segons ha dit, després d’una dictadura, tot i que no es coneix encara la temàtica que abordarà la citada mesa entre governs. En aquesta mateixa línia, la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va iniciar el seu discurs de presa de possessió d’ahir lamentant els indults “il·legals i immorals”, segons ella.
El PE insisteix a treure la immunitat als eurodiputats
El Parlament Europeu ha reclamat al Tribunal General de la Unió Europea que aixequi la immunitat concedida de manera cautelaríssima als eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. Els serveis jurídics de la cambra ja han enviat les seves observacions sobre la petició de cautelars i han demanat que se’ls retiri la protecció parlamentària mentre el TGUE resol la demanda de fons. Fa dues setmanes el TGUE va retornar la immunitat als tres independentistes de manera cautelaríssima en espera de les observacions de la cambra. Ara que ja les té, el tribunal amb seu a Luxemburg haurà de decidir en ferm.
Per altra banda, representants d’Amnistia Internacional es van reunir ahir a Lledoners amb Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. AI considera que, més que els indults, caldria anul·lar la condemna.