Política

El Consell d’Europa censura l’Estat per la causa de l’1-O

La seva assemblea exigeix llibertat per als presos, la retirada de les euroordres i la reforma del delicte de sedició

Fracassa una maniobra del PSOE per intentar centrar el text en els indults

Revés des d’Europa a l’Estat espanyol per la causa judicial contra el referèndum sobre la independència de l’1 d’octubre. L’assemblea del Consell d’Europa (CoE) va exigir ahir l’alliberament dels presos i la retirada de les euroordres contra l’expresident Carles Puigdemont i la resta d’exiliats i de l’acusació contra la resta de càrrecs de baix rang en la causa de l’1-O.

Per 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions (110 vots dels 324 parlamentaris membres), l’assemblea d’aquesta organització amb seu a Estrasburg va aprovar una resolució que censura la condemna del Tribunal Suprem als líders independentistes per haver imposat penes “desproporcionades” que, a més, inclouen el delicte de malversació de fons quan no s’han pogut quantificar “les pèrdues reals” per a l’Estat.

“Han estat acusats i condemnats a llargues penes de presó per delictes de sedició i, entre d’altres, per declaracions fetes durant l’exercici dels seus mandats polítics a favor del referèndum inconstitucional [...], i per haver instat a la participació en les protestes massives a l’entorn d’aquest acte”, afirma el text, que no diu explícitament que els independentistes empresonats siguin presos polítics. Tampoc que no ho siguin.

La resolució demana a la judicatura espanyola que s’abstingui de “sancionar els successors dels presos per accions simbòliques que només expressen la seva solidaritat amb els detinguts”, amb referència a l’expresident Quim Torra. Així mateix, els parlamentaris del CoE reclamen al govern espanyol que reformi els delictes de sedició i rebel·lió per evitar que es torni a criminalitzar l’organització d’un “referèndum il·legal”.

Aquesta contundent resolució basada en un exhaustiu informe del diputat letó socialista Boriss Cilevics va arribar hores després que el president espanyol Pedro Sánchez anunciés la imminent aprovació dels indults. El PSOE es va poder avançar a la reprovació de l’organització europea dedicada als drets humans, però va fracassar en l’intent de centrar el text en la mesura de gràcia.

Els socialistes espanyols van registrar sense èxit una esmena per treure la referència a la suspensió de les euroordres i a la retirada de les acusacions contra càrrecs de baix rang i contra les persones acusades per “accions simbòliques”, com Torra. Tampoc ERC va aconseguir suport per a l’esmena en què es demanava l’amnistia dels presos ni per a l’esmena que substituïa el terme “referèndum il·legal” per “referèndum no autoritzat”.

“L’informe no tracta sobre l’estatus de Catalunya. El referèndum va ser il·legal i inconstitucional; el problema són les penes desproporcionades”, va replicar ahir el ponent de l’informe a la senadora d’ERC Laura Castel.

La condemna és desproporcionada i contrària a l’estat de dret
El referèndum va ser il·legal i inconstitucional
Boriss Cilevics
diputat ponent de l’informe
Han estat acusats i condemnats [...] per declaracions fetes durant l’exercici del seu mandat polític
Resolució del CoE
Els polítics no estan per sobre de la llei
John Howell
representant dels Conservadors Europeus
En democràcia, és important que els polítics puguin exercir lliurement el seu mandat
Tiny Kox
REPr. Esquerra Unitària Europea

Organització centrada en els drets humans

El Consell d’Europa (CoE) és una organització internacional d’àmbit europeu centrada en els drets humans, l’estat de dret i la democràcia. Es va fundar el 1949, té la seu a Estrasburg i està format per 47 estats. No té res a veure amb la Unió Europea, una altra organització intergovernamental integrada per 27 països i amb més poder. En el marc del CoE es va crear la Convenció Europea de Drets Humans, que tots els estats membres han ratificat i que és el text jurídic de referència per al Tribunal Europeu de Drets Humans, també amb seu a Estrasburg. A part d’un comitè de ministres i d’una comissaria de drets humans, el CoE disposa d’una assemblea formada per 324 membres. És un fòrum de debat democràtic i nomena els jutges del TEDH.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.