Sánchez diu que no donarà instruccions a l’Advocacia de l’Estat i que respectarà el Tribunal de Comptes
El president espanyol rebutja la presència de Junqueras a la taula de diàleg i l’acord sobre un referèndum d’autodeterminació
El president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dilluns en una entrevista a la Ser que el seu executiu no donarà instruccions a l’Advocacia de l’Estat respecte a les actuacions del Tribunal de Comptes contra una quarantena d’ex-alts càrrecs de la Generalitat. Segons Sánchez, “caldrà respectar el que resolgui” el Tribunal de Comptes, un òrgan “administratiu i no judicial”. Tot plegat a un dia de la cita al Tribunal de Comptes i de la reunió d’aquest dimarts amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la Moncloa, que ha de crear les bases per a la represa de la taula de diàleg. Sánchez ja ha avançat que no espera que participi a la taula el líder d’ERC, Oriol Junqueras, perquè aquesta és “entre governs”. També ha rebutjat de nou un possible referèndum d’autodeterminació, assegurant que dins la llei hi “cabria un acord” que hauria de decidir “el conjunt de la ciutadania espanyola”. “Si vivim junts, haurem de decidir junts”, ha assegurat.
El ministre de Transports, José Luis Ábalos, va assenyalar divendres al Tribunal de Comptes com una de les “pedres” que hi ha al camí del diàleg i el retrobament amb la Generalitat. Sánchez ha afirmat que ell “mai” ha donat instruccions a l’Advocacia de l’Estat, i tampoc ho farà ara, però ha recordat que encara no hi ha “una resolució en ferm”
El president espanyol ha reconegut que ha canviat d’opinió respecte als indults als líders independentistes, però ha afirmat que no ho ha fet per la situació personal d’aquestes persones sinó per “restaurar la convivència” amb la societat catalana, i si fa dos o tres anys calia “castigar” les actuacions dels presos polítics, ara “el que és útil és el perdó”.
En tot cas ha recordat que “si tornen a repetir el mateix de fa anys, tornarem al lloc d’on volem sortir, i per això és important avançar”. “El missatge és que volem passar pàgina, avançar i reparar una crisi que ens ha afectat a tots”, ha sentenciat abans d’assegurar que “sens dubte” hagués indultat igualment encara que no necessités els vots d’ERC.
Pel que fa a la trobada amb Aragonès d’aquest dimarts, ha demanat al president de la Generalitat que aparqui reivindicacions com la del referèndum i l’amnistia, perquè “més enllà de les coses que ens separen, hi ha moltes altres coses sobre les quals podem estar d’acord”, com “que volem una democràcia més consolidada”.
Ara, ha dit, cal “distensió” i propostes “gradualistes, realistes i humils”, perquè “si comencem a parlar per les coses que ens separen, difícilment aconseguirem un avenç”, i “el millor és seure i parlar sobre coses en les quals hi pot haver acord”.
“El que és realista, si realment tots creiem en el diàleg, és començar a aproximar-nos en aquelles qüestions on tinguem puts d’acord” perquè “evidentment” sobre l’autodeterminació i l’amnistia “no ens posarem d’acord”.
En aquest marc ha demanat al president de la Generalitat que recuperi la taula de partits al Parlament, de manera que “reconegui a l’altra part de Catalunya que a vegades prova d’invisibilitzar, que és la que no comparteix el seu full de ruta”.
Pel que fa a la possible presència de Junqueras a la taula de diàleg, ha insistit que “és una taula entre governs i de representants dels dos executius”. “Junqueras té encara inhabilitació pel que fa a representació institucional, fet que evidentment no casa amb la representació de l’executiu català en aquest diàleg”.