Política

Vilagrà indica que la taula de diàleg tindrà caducitat

El govern obrirà “una nova etapa” si no s’obtenen resultats quant a l’amnistia i l’autodeterminació

Anuncia la creació d’un consell de municipis petits de Catalunya per lluitar contra la despoblació

La consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, va comparèixer ahir en la primera de les comissions parlamentàries que al llarg d’aquesta setmana tindran la presència dels consellers per explicar els principals eixos de treball de la legislatura.

Vilagrà es va referir a la taula de diàleg amb què el govern obre aquesta primera etapa per trobar solució al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. La consellera va insistir a reclamar el dret a l’autodeterminació i l’amnistia per als presos indultats, conscient, però, que “encara hi ha més de tres mil persones represaliades, amb el president Puigdemont al capdavant”. Vilagrà espera que la taula sigui “profitosa” i en aquest sentit va recordar que el Consell d’Europa va ser “molt clar i contundent” a demanar que hi havia d’haver un “diàleg constructiu” amb Catalunya; l’alliberament, com s’ha produït, dels presos polítics a través de l’indult i la retirada de les euroordres per posar fi a la repressió. “No ens queda cap altre camí que el camí de la política”, va assegurar la consellera. I va advertir: “Serem molt estrictes a l’hora de monitoritzar i avaluar la taula de diàleg i els resultats. I, si no, obrirem una nova etapa”, va rematar.

La consellera va aprofundir en la millora de la relació amb el món local a través de la reactivació del Consell de Governs Locals per “connectar les necessitats del món local amb el govern de la Generalitat”. El focus també estarà posat en els municipis petits per crear un consell que serveixi d’interlocutor amb el govern per lluitar contra la despoblació. I, d’altra banda, també es vol enriquir la relació entre Catalunya i Barcelona. “Han de ser un binomi que es complementi i s’enforteixi mútuament”, va afegir-hi.

Quant al sector públic, Vilagrà es va comprometre a reduir el nombre d’interins de llarga durada de la Generalitat, que es calcula que és d’un 30%, fins arribar a un 8% i a tirar endavant, com a principal novetat d’aquesta legislatura, l’oficina que ha d’executar un pla pilot per valorar i estudiar la renda bàsica universal a Catalunya.

Ajudes de 600 euros pels ERTO

Els treballadors afectats per un ERTO entre el gener i el maig d’aquest any podran sol·licitar ajudes entre el 5 i el 15 de juliol, segons va anunciar el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ahir al Parlament. La línia, de 60 milions d’euros, preveu ajudes d’entre 600 i 700 euros per persona. L’ordre per accedir als ajuts sortirà avui publicada al Diari Oficial de la Generalitat. Torrent també va anunciar l’impuls d’un nou Pacte Nacional per la Indústria (PNI) que “actualitzi” la política de reindustrialització entre el 2021 i el 2027 i l’aprovació de la llei de turisme de Catalunya, on abordar les “debilitats” del model actual i apostar per un turisme de més qualitat i sostenibilitat, tant ambiental com econòmic i social. Una “prioritat” serà recuperar els llocs de treball perduts per la crisi amb l’impuls d’una Estratègia Catalana pel Treball 2030 per lluitar contra la precarietat laboral i garantir el dret al treball digne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els demòcrates, en pànic

Los Angeles
Martí Majoral
Portaveu d’Alerta Solidària

“L’amnistia evidentment no esborra la repressió patida”

Barcelona

El represaliat que no volia fer mal

Dosrius
estats units

Biden es declara capacitat per guanyar Trump tot i la desfeta en el debat

barcelona
estats units

El Suprem ratifica que es pot multar a persones sense llar per dormir al carrer

barcelona
judicial

La Fiscalia també demana l’amnistia per a Mas, Ortega i Rigau

barcelona
guerra a gaza

L’extrema dreta pressiona Netanyahu per fer la guerra a Hezbol·là

barcelona
CALONGE I SANT ANTONI

ERC vol retirar del govern un edil del PP investigat per un afer personal del 2008

CALONGE I SANT ANTONI
estat units

El Suprem dels EUA diu que la fiscalia es va sobrepassar en acusar als assaltants del Capitoli

barcelona