Política

JOAN MARTÍ

ALCALDE DE SANTA COLOMA DE FARNERS (ERC)

“El temps tot ho cura, o com a mínim ho va matisant”

Joan Martí valora positivament el traspàs d’alcaldia entre Junts i ERC i creu que s’ha fet “amb el mínim cost possible”

“No hi ha d’haver sensació de trencament, no cal convertir el mandat en dos mandats de dos anys”

Recuperació econòmica, redacció del POUM, la piscina descoberta i el Teatre Catalunya, entre les feines pendents

Tornar-hi a ser, per a la decisió que calgui
Entre els reptes que Martí va esmentar en el ple de la seva elecció per als propers dos anys i que desenvolupa a l’entrevista, també es va referir al procés cap a la independència. Va ser un dels regidors imputats per l’1-O. “Vam fer el que havíem de fer i en el futur hi tornarem a ser per a la decisió que toqui. Estic convençut que evolucionarà per a bé, cap a la independència, i estarem on caldrà ser, al costat del govern i del Parlament”, diu.
El que ens ha passat amb la pandèmia fa que altres elements quedin en segon terme

Elegit alcalde el 28 de juny en compliment del pacte entre Junts, ERC i Independents, Joan Martí és alcalde de Santa Coloma de Farners els dos últims anys de mandat i agafa el relleu de Susagna Riera (Junts), alcaldessa des del 2019.

Satisfet de com s’ha desenvolupat el relleu?
Sí. El més important en un relleu és que no hi hagi sensació de trencament, perquè qui ho pateix més és el ciutadà. El que cal mirar quan hi ha alcaldies compartides, i no és senzill, és no convertir el mandat en dos mandats de dos anys. El règim local fa que el rol de l’alcaldia és molt important, per bé i per mal és fonamental. Aquí hi ha hagut col·laboració i entesa perquè el relleu es faci amb el mínim cost possible.
Queda enrere, doncs, la polèmica investidura del 2019?
Sí, diria que el temps tot ho cura, o almenys ho va matisant. Els primers mesos van ser complicats, no hem de negar-ho, seria absurd. Però el fet de treballar junts fa que ens coneguem més bé i s’ha anat avançant. També és cert que tot el que ens ha passat amb la pandèmia fa que altres elements quedin en segon terme.
Recuperarà projectes que potser van quedar aparcats en el seu mandat 2015-2019?
No es tracta d’enfocar-ho així, l’alcalde pot agilitzar o afrontar d’una manera o altra un tema. Dit això del meu mandat fins al 2019 hi ha un tema fonamental que s’ha de reprendre que és la redacció del POUM. És complex però necessari, el pla general que tenim ara ha quedat fora de la realitat i de la previsió de futur que necessitem. Es va començar el 2009 i han estat dotze anys de vicissituds, no totes atribuïbles a l’Ajuntament ni a l’equip de redacció. Es tracta de reprendre la feina.
Entre els reptes d’aquest mandat va insistir en l’oposició al ramal de la MAT.
Ens afecta a nosaltres però és un problema de país, de model de creixement econòmic i energètic. No es tracta de dir que no ho volem a casa; la lluita que plantegem és per dir que és un model caducat. Aquest transport d’alta energia amb distàncies tan curtes no compensa els inconvenients. Cal buscar alternatives i hi són. No som uns activistes a ultrança, volem exposar l’absurditat d’algunes decisions que segurament al darrere amaguen interessos econòmics. Confio que ara amb un Departament d’Acció Climàtica a la Generalitat es tindrà present aquesta realitat.
Recuperació econòmica.
És un factor clau, sense això com a administració local no podem oferir serveis a la ciutadania. Insisteixo en l’exemple que ens ha donat la pandèmia, que s’ha anat superant gràcies a serveis públics ben estructurats de salut, educació, serveis socials... La resposta que hi ha hagut ens demostra que en moments no crítics és molt important nodrir dels recursos necessaris aquests serveis, això també ha de ser una aposta clara de país però també com a ajuntament. Ens cal potenciar aquests serveis i als ajuntaments tot això passa per la recuperació econòmica. Intentarem estar en contacte amb la indústria local i comarcal, comerç i serveis, i el turisme, que a Santa Coloma és i ha de ser un element molt potent.
Parlant de serveis públics, què es planteja amb el canvi de gestió de la residència Sant Salvador d’Horta?
La residència es gestiona avui amb un ens autònom, públic, de l’Ajuntament. Però la gestió directa és complexa només per un geriàtric i una opció és fer-ho a través d’una empresa pública, Sumar. Continuaria sota el paraigua de la gestió pública però amb una economia d’escala superior, perquè Sumar és un ens públic especialitzat que pot optimitzar costos; no es tracta de passar-ho a una gestió privada, crec que pot ser avantatjós. Si no ets un ajuntament molt gran cal buscar complicitats. Hem fet un model similar d’encàrrec de serveis al Consell Comarcal per la recollida d’escombraries i que comença aquest mes de juliol, un altre tema important perquè hem d’anar evolucionant cap al porta a porta.
Més projectes pendents?
Una mancança que tenim és la del Teatre Catalunya, tancat de fa anys, necessita reformes i l’hem de resoldre. Tenim l’Auditori que està sobreexplotat. Si ens creiem que som capital de la Selva i que la cultura és important per al país, hem de fer un plantejament amb el teatre. També la piscina descoberta, un projecte que arrosseguem; aquests últims any s’ha avançat el projecte, li hem de donar continuïtat, és necessari.
Ha governat en minoria del 2015 al 2019. Ara amb pacte tot funciona millor?
Hi ha coses que funcionen millor i d’altres que no. Governar en minoria va ser molt complicat i no es va aconseguir tots els acords que hauria desitjat. Ara l’espai de diàleg i de confrontació d’idees està més estructurat i permet una certa tranquil·litat; quan un tema es porta a ple es tira endavant. És cert que el perfil ideològic ara queda més diluït, però sempre és millor treballar amb estabilitat i no amb el neguit de saber si s’aprovaran uns pressupostos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia