Villarejo insisteix que Rajoy i Sáenz de Santamaría coneixien l’operació Kitchen
L’excomissari diu que es va reunir “ni se sap quantes vegades” amb Cospedal com a “representant del Govern”
L’excomissari José Manuel Villarejo ha reiterat aquest divendres davant el jutge que es va comunicar a través de missatges amb el llavors president del Govern Marià Rajoy, qui tenia “interès personal” en l’operació Kitchen, i ha assenyalat que també va mantenir un contacte indirecte amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.
Vestint una gorra blanca, ulleres de sol i màscara negra, Villarejo ha arribat aquest divendres entorn de les 9.15 hores a l’Audiència Nacional per a prestar una nova declaració com investigat per aquesta operació “parapolicial” d’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas, presumptament ordida des del Ministeri de l’Interior entre 2013 i 2015 a la recerca de documents sensibles per al partit i els seus dirigents.
Durant més de tres hores i mitja de compareixença, Villarejo ha tornat a desgranar l’operació, de la qual, segons la seva versió, estaven al corrent ex-alts càrrecs del PP com Rajoy, Sáenz de Santamaría o l’exsecretària general del partit María Dolores de Cospedal, imputada en la causa, han indicat a Efe fonts jurídiques.
A més d’explicar-ho davant el jutge, també ho ha fet a la seva sortida del tribunal, on ha declarat davant els mitjans de comunicació que Rajoy tenia “interès personal” en Kitchen perquè eren “qüestions d’Estat”; que Sáenz de Santamaría s’informava “indirectament a través d’una sèrie de persones”, i que es va reunir “ni se sap quantes vegades” amb Cospedal com a “representant del Govern”, l’última només dies abans de la seva detenció el novembre del 2017, quan ella ocupava la cartera de ministra de Defensa.
Aquestes reunions eren, segons va afirmar la mateixa Cospedal i el seu excap de gabinet José Luis Ortiz, en la seu del PP, on accedia pel garatge amb cotxe oficial, atès que, ha justificat, “el treball d’intel·ligència té aquestes coses, que cal fer-lo de manera discreta”, com “quan contactava amb gent pròxima al Daesh en el desert, camuflat”.
Davant el jutge, expliquen les fonts, Villarejo, ha reiterat que li van oferir dos números de telèfon (encara que un no funcionava) amb els quals podia contactar amb Rajoy, amb qui es va comunicar a través de missatges durant diversos mesos, si bé ha dit no recordar si els hi va donar Cospedal o algú del CNI. L’expresident, segons la seva versió, tenia dubtes sobre com avançava l’operatiu, i ha indicat que va manifestar a Rajoy la seva convicció que Bárcenas tenia documentació d’interès.
Amb la seva segona en el Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, Villarejo també ha afirmat haver mantingut contacte, aquesta vegada indirecte a través d’una tercera persona, encara que ha precisat que la comunicació era bidireccional, i l’ha justificat per la responsabilitat de la vicepresidenta en el CNI i la seva proximitat amb Rajoy.
Una altra manera de reportar amb Rajoy era, segons Villarejo, a través de Cospedal –que aquesta setmana s’ha desvinculat davant el jutge de l’operació– i ha afegit que l’exministra popular sabia que s’havia intervingut documentació a Bárcenas, indiquen les fonts.
De les seves reunions amb Cospedal, l’excomissari ha indicat en un altre moment que no eren professionals ni estaven vinculades a cap encàrrec, i ha afegit que mai li van pagar amb fons reservats, malgrat rebre aquesta promesa.
Villarejo també ha anat nomenant altres membres del Govern de Rajoy i ha subratllat la importància de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz –també imputat– en el desenvolupament de Kitchen, encara que ha dit que no creu que la decisió de muntar l’operatiu partís d’ell perquè hauria d’haver consultat als seus superiors.
Si que ha dit, precisen les fonts, que va arribar un moment en què Rajoy no es fiava del tot de la informació que li arribava de Fernández Díaz, i per això ell va començar a comunicar-se amb l’expresident.
Més enllà del PP i del Govern, Villarejo ha continuat apuntant a l’exdirector general de la Policia Ignacio Cosidó. Ha dit que va ser el seu cap de gabinet qui li va cridar per a comentar-li que hi havia un tema que importava a Presidència, i després l’ex-número dos del cos Eugenio Pino li va transmetre que Bárcenas podia tenir documentació important.
En aquest sentit, ha assenyalat que l’exministre, el seu ex-número dos Francisco Martínez i el Director Adjunto Operatiu de la Policia Eugenio Pino –els tres imputats– li van encarregar realitzar labors d’intel·ligències sobre Bárcenas, i se li va dir, segons les fonts, que calia localitzar informació que guardés i que pogués comprometre al PP o a l’Estat.
A part d’intervenir en la captació del xofer de l’extresorer, Sergio Ríos, com a confident policial, ell havia de fer també una anàlisi de l’entorn de Bárcenas i les persones que podien tenir informació, ha assenyalat Villarejo, que ha afirmat també que l’operatiu va vigilar l’habitatge que tenia a Vaquèira i una altra de la seva mare.