Política

Sánchez: “Quan una causa és justa i convenient, cal anar més enllà dels dubtes inicials i els perjudicis”

El president espanyol defensa els indults i demana confiar en “la intel·ligència i empatia” de la ciutadania

Illa, partidari que es voti sobre l’acord que pugui sortir d’una taula de partits catalans

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dissabte els indults i ha demanat confiar en la “intel·ligència i l’empatia” de la ciutadania espanyola.

En un discurs al Comitè Federal del PSOE, Sánchez ha dit que “quan una causa és justa i convenient, cal anar més enllà dels dubtes inicials i els vells perjudicis”.

El socialista ha afirmat que ara “cal restaurar la convivència” a Catalunya i que els indults són “un rotund missatge d’empatia” de la ciutadania espanyola a la catalana.

Sánchez ha dit que la independència “és una cosa del segle passat” i que ningú “té dret a obligar milions de catalans a escollir entre dues identitats perfectament compatibles”. “Vivim junts, convivim junts i, per tant, decidim junts”, ha remarcat.

Sánchez ha dit que “la societat espanyola té una capacitat extraordinària de transformar-se i assumir amb convicció noves realitats” i que les decisions polítiques “també han de tenir aquesta capacitat”.

En referència al discurs dels independentistes, Sánchez ha dit que és “evident” que en democràcia s’han d’escoltar coses que “no agraden, incomoden o disgusten”.

“Els independentistes hauran d’escoltar, i molt, les nostres fermes i profundes conviccions, que tenen a veure amb la voluntat inequívoca de construir un projecte compartit”, ha subratllat.

El líder socialista ha dit ser conscient que els indults “no solucionaran el problema” a Catalunya però ha remarcat “el valor que representa fer el primer pas”.

En aquest sentit, Sánchez ha reivindicat el PSOE com un partit que sap “entendre els reptes dels temps” i que és “valent, decidit i determinat”.

A més, ha dit que els socialistes representen “l’esperança”, i ha acusat l’oposició de voler “torpedinar” tots els seus projectes.

En un missatge especialment dur contra el PP, ha equiparat el partit de Pablo Casado a Vox, dient que en l’exercici de l’oposició són “indistingibles”. “Són tal per a qual”, ha afirmat, reclamant “entesa”.

Com a alternativa, ha definit el PSOE com un partit de “patriotisme honest” i “digne” capaç “d’assumir decisions difícils i complexes però necessàries per la convivència i el futur, amb una mirada llarga”.

Votar un acord i no una ruptura

Per la seva part, el secretari d’organització del PSC i cap de l’oposició a Catalunya, Salvador Illa, s’ha mostrat partidari de sotmetre a votació l’acord que pugui sortir d’una taula de diàleg entre partits catalans.

“Estem disposats a donar suport perquè es voti sobre un acord, mai estarem perquè es voti una ruptura”, ha afegit en declaracions als periodistes abans d’entrar al Comitè Federal.

Illa considera que el següent pas que s’ha de donar és convocar una taula de diàleg a Catalunya i no entén per què el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’hi resisteix tenint en compte que l’expresident Quim Torra la va reunir el 2018. Segons ha dit, és necessari “obrir un diàleg perquè els catalans parlem amb els catalans”.

Preguntat per quin tipus d’acord es podria sotmetre a votació, Illla ha respost que hauria de passar per una millora de l’autogovern però ha afegit que vol escoltar la proposta de la resta de partits.

“Ni independència ni immobilisme són ara els punts de trobada de la societat catalana”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia