Illa critica ‘l’immobilisme’ del govern
El socialista demana a Aragonès diàleg per fer polítiques que uneixin els catalans
La independència hauria de ser una de les opcions del referèndum, defensa el president
El president del PSC, Salvador Illa, va criticar ahir “l’immobilisme del govern actual”, al seu parer, i va lamentat que el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, no hagi aprovat un pressupost per a aquest 2021. “Hem d’elaborar uns comptes que contribueixin a la recuperació i al fet que ningú es quedi enrere”, va defensar en una visita a Castelldefels en què va visitar diferents agents del sector turístic per avaluar els efectes de la pandèmia al municipi. Illa va insistir que el que hauria de fer ara el govern és “reobrir la taula de diàleg a Catalunya” perquè els partits puguin plantejar “tot el que es vulgui”. La mesa de diàleg, però, hauria de servir per fer “polítiques i plantejaments que uneixin els catalans”, va exigir a Aragonès, i hi va afegir: “Deixi de ser el president del monòleg i sigui el president del diàleg.”
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va defensar en una entrevista publicada ahir a El Periódico que la independència ha de ser una de les opcions del referèndum, ja que, si no, “s’exclouria una part dels catalans”. Va respondre així a la possibilitat d’un referèndum sobre autogovern que planteja el PSC. Segons Aragonès, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sap perfectament que el referèndum a Catalunya és “inevitable” i, per tant, sap que “això acabarà passant”, tot i les afirmacions taxatives de Sánchez els últims dies, que ha dit que mai hi haurà un referèndum d’autodeterminació. “La ferida oberta els últims anys a causa de la descentralització, de la voluntat d’impedir que Catalunya decideixi el seu futur, només es tancarà quan la ciutadania decideixi el seu futur en un referèndum”, va argumentar el president.
Illa va valorar que les afirmacions d’Aragonès “no tenen gaire credibilitat”. “Després de fer dos referèndums il·legals, jo no sé exactament què vol”, va assegurar Illa. Pel dirigent socialista, la taula de diàleg és “imprescindible” per poder discutir entre partits i fer-ho de manera directa. “El que no volem és discutir als mitjans”, va dir.
Dinamitar la mesa
El vicepresident del govern, Jordi Puigneró, va expressar al seu torn, en una entrevista al diari Ara, la seva desconfiança respecte a l’interès que el govern espanyol té en la mesa de diàleg. “Forma part de l’acord, però sabem el poc interès que té normalment l’Estat de negociar amb Catalunya, més aviat són d’imposar.” Puigneró va expressar el seu desig d’arribar a un acord amb l’Estat: “Però veient ja de sortida com Pedro Sánchez ens deia que el referèndum, nunca jamás... Potser volen dinamitar la taula”, va valorar, referint-se a l’Estat.
LA FRASE
Puigdemont recorda a Sánchez l’autodeterminació
RedaccióEl president i eurodiputat Carles Puigdemont va recordar ahir a Pedro Sánchez la vigència del dret a l’autodeterminació. Sánchez va desqualificar l’autodeterminació, la independència i el referèndum a finals de setmana després d’haver-se reunit dimecres amb Pere Aragonès. El president espanyol va arribar a dir que eren conceptes “del segle passat” o que “mai de la vida, un referèndum”. Puigdemont li va recordar ahir que “quan es posa militant, l’espanyocentrisme ignora fins i tot l’evidència; dir que el dret a l’autodeterminació no existeix és dir que la terra és plana”, va escriure en una piulada. Puigdemont li va recordar, així mateix, que el mateix reglament internacional aprovat per l’Estat espanyol també inclou aquest dret a l’autodeterminació. “El 28 de setembre de 1976, Espanya va signar el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. Aquest, d’acord amb els principis enunciats en la Carta de les Nacions Unides, adopta com a base el reconeixement dels drets iguals i inalienables de tots els éssers humans, entre els quals hi ha l’article que defensa que “tots els pobles tenen el dret de lliure determinació”. Sánchez considera: “Un referèndum d’autodeterminació ens uniria un dia per anar a votar, però l’endemà la societat catalana veuria agreujada la seva factura. Si vivim junts, decidim junts. El dret a l’autodeterminació no existeix”, va advertir dissabte en una entrevista a La Sexta.