Política

Junqueras assegura que “no cal cap reconciliació” amb Puigdemont perquè hi ha “tota la voluntat d’entesa”

El president d’ERC visita el Parlament Europeu a Estrasburg i demà es reunirà amb el líder de JxCat a Waterloo

El republicà no dona per perduda la batalla legal pel seu escó a l’Eurocambra

El president d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, ha reiterat aquest dimarts que no cal “cap reconciliació” amb el líder de Junts per Catalunya (JxCat), Carles Puigdemont, perquè ell “sempre” ha mostrat “voluntat d’entesa”.

En declaracions a l’arribada a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg, on s’ha reunit amb membres del grup Verds/ALE, el republicà ha assegurat que “sempre és un plaer tenir l’oportunitat” de retrobar-se amb Puigdemont. “No ens cal cap reconciliació perquè li asseguro que per la meva banda sempre hi ha hagut tota la voluntat d’entesa”, ha reblat Junqueras.

El líder republicà ha considerat que la trobada de demà, que tindrà lloc a la casa de Puigdemont a Waterloo, serà “una oportunitat més de parlar amb ell i de compartir visions sobre el present i el futur”. Junqueras ha tret ferro al fet que l’eurodiputat de Junts no s’hagi desplaçat a Estrasburg –on havia de seguir el ple de l’Eurocambra- i hagi decidit realitzar la seva tasca parlamentària de forma telemàtica des de la seva residència a Waterloo.

I és que si bé la intenció inicial de Junqueras era reunir-se amb Puigdemont a Estrasburg, finalment l’esperat retrobament dels dos dirigents independentistes serà dimecres al migdia a la Casa de la República, la residència de Puigdemont a Waterloo. Poc després que ERC anunciés la visita a la seu de l’Eurocambra, fonts de Junts van assegurar que Puigdemont no hi aniria perquè no intervé en aquesta sessió plenària. És, però, la primera vegada que l’eurodiputat de JxCat no viatja a Estrasburg pel ple i que no parla en algun debat de la sessió. Tots dos no es veien des de finals d’octubre del 2017, poc abans que el fins aleshores president de la Generalitat marxés a l’exili i el republicà entrés a la presó.

Tot i les discrepàncies polítiques i els moments de tensió en els últims tres anys i mig, Junqueras va assegurar el passat cap de setmana en una entrevista al programa FAQS de TV3 que té “molt bona relació” amb Puigdemont. En canvi, l’exconseller de Salut i eurodiputat de Junts, Toni Comín, ha avisat aquest dimarts que les desavinences entre els dos partits independentistes no se solucionaran “demà amb un dinar”. “En l’àmbit polític, una foto no arreglarà res. No ens enganyem”, ha apuntat en declaracions a Catalunya Ràdio.


Visita a Estrasburg
Junqueras, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva, l’exconsellera de Treball Dolors Bassa i la diputada d’ERC Meritxell Serret han viatjat aquest dimarts a Estrasburg en el marc d’una ronda de visites dels presos indultats per Europa. Després d’una atenció als mitjans, Junqueras i Romeva han entrat a l’Eurocambra per mantenir una sèrie de reunions amb eurodiputats del grup dels Verds/ALE, el grup de l’eurocambra al que pertanyen els republicans. Bassa i Serret no han pogut entrar al Parlament com a visitants per les restriccions de la Covid-19. Junqueras i Romeva sí que ho han pogut fer en qualitat d’exmembres de la cambra. Tots dos mantindran reunions amb Ska Keller i Philippe Lamberts, els colíders del grup parlamentari.

En la seva primera visita a la cambra a Estrasburg des que va sortir de la presó, el líder d’ERC ha afirmat que no dona per “perduda” la batalla legal pel seu escó a l’Eurocambra, que està pendent del pronunciament dels tribunals de la UE. “No donem mai res per perdut”, ha reblat.

Junqueras era el candidat de l’Aliança Lliure Europea (ALE) a presidir la Comissió Europea (Spitzenkandidaten) a les eleccions europees del 2019. Va guanyar un escó per Catalunya, però el Tribunal Suprem es va negar a permetre la seva sortida de la presó per jurar la Constitució i assumir el mandat. Posteriorment, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va declarar que la condició d’eurodiputat s’obté només per la “mateixa elecció” a les urnes i que si el Suprem el volia mantenir en presó preventiva, havia de demanar a l’Eurocambra la suspensió de la seva immunitat com a parlamentari.

Com que Junqueras ja havia estat condemnat en el moment de la sentència de Luxemburg, el Suprem va considerar que la situació no es podia revertir i que ja no podia ocupar l’escó perquè estava inhabilitat. Junqueras ha denunciat als tribunals de la UE aquesta decisió, però ERC va fer córrer la llista i ara el seu escó l’ocupa Jordi Solé.

El president d’ERC ha avançat que el seu missatge davant els eurodiputats amb els quals es reunirà serà explicar que han patit “repressió” per part de l’Estat i que aquesta continua, també “en forma econòmica”, en referència a les fiances que reclama el Tribunal de Comptes. “Venim a explicar que la repressió continua (...), que continua havent-hi persones a l’exili. I venim també a oferir tot el nostre suport per a aquestes institucions i el conjunt de la UE, de la qual nosaltres ens sentim part de forma orgullosa”, ha afegit.

Sobre el fons de 10 milions d’euros que el govern ha anunciat que crearà per ajudar als ex-alts càrrecs de la Generalitat als quals el Tribunal de Comptes reclama fiances, Junqueras s’ha mostrat convençut que la decisió s’ha pres “sota totes les garanties legals”.