ERC i Junts miren d’unificar criteris als comptes estatals
Artadi constata un “gir” d’ERC, però assegura que és una fase preliminar
Vilalta es compromet a intentar consensuar una posició per “acompanyar” plegats al Congrés les demandes del govern
Un petit pas, però, segons Junts, els dos partits socis de govern ja han començat a reunir-se per configurar un “front comú” al Congrés dels Diputats on portar les reivindicacions del govern català. Artadi també convidava ahir la CUP a fer el mateix. “Seria un error no aprofitar la feblesa parlamentària i, per tant, no negociar conjuntament uns pressupostos que corregissin el dèficit fiscal i la manca d’inversions en infraestructures”, va assenyalar després de la primera executiva presencial reunida al municipi de Cànoves i Samalús. Per Artadi, “Sánchez s’ha quedat sol al Congrés”, i abans de donar suport als comptes cal veure si “està disposat a seure a la taula de diàleg amb voluntat real de negociació”. D’altra banda, sobre la remodelació del govern espanyol, la vicepresidenta de JxCat considera que “s’imposen les tesis més recentralitzadores” del PSOE i “demostra” que el discurs de Sánchez al Liceu “eren bones paraules, i ja està”.
D’altra banda, i tal com ja havia fet el president Aragonès en una intervenció al Parlament, la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va refermar ahir el compromís que tenen contret els republicans, arran dels acords de legislatura, per mirar de coordinar-se al màxim amb Junts en les grans qüestions al Congrés, com és en aquest cas la negociació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2022. “Treballarem per intentar tenir una posició compartida per acompanyar el govern de la Generalitat en les demandes davant del govern de l’Estat”, ratificava ahir, després de la permanent del partit. Això sí, Vilalta evitava pronunciar-se encara sobre cap on es pot decantar el seu vot, bàsicament perquè encara ningú els ha posat cap projecte sobre la taula. “No en tenim encara informació per decidir el sentit del vot”, concloïa.
Vilalta va evitar pronunciar-se ni fer especulacions en clau catalana sobre els canvis anunciats dissabte en l’executiu espanyol, recordant que responen bàsicament a raons de “governabilitat de l’Estat”. “No hi entrem, no ens preocupa com s’organitzin ni qui hi hagi”, assegurava. Això sí, els amoïna el què, és a dir, “que tingui una proposta per a Catalunya per resoldre el conflicte de fons”. En aquest sentit, els republicans no volen córrer sobre la taula de diàleg, per a la qual encara falten dos mesos, i volen donar “marge de decisió” al govern per decidir qui en formarà part; un temps que també volen emprar a “coordinar-se i reforçar al màxim” la part catalana a partir dels “consensos de país” de l’amnistia i l’autodeterminació, fet que el PSC nega.