Política

CiU i ERC censuren Chacón per carregar contra l'independentisme català

La ministra del PSC i González equiparen els sobiranistes a la italiana Lliga Nord

Només el PP celebra la crida a la unitat del rei, que Mas i Ridao critiquen

Duríssima carregada de la ministra de Defensa, Carme Chacón, del PSC, i de l'expresident del govern estatal contra el sobiranisme, que ahir comparaven amb la ultradreta. En un article al diari espanyol El País, responsabilitzen el PP del malestar que es viu a Catalunya per haver presentat el recurs contra l'Estatut, i els independentistes, a parts iguals. I als últims –sense citar sigles– els acusen d'autoexcloure's del consens estatutari per ara reivindicar la norma i “proposar com a màgica solució la independència” amb arguments “que combinen l'apel·lació a les emocions –especialment les negatives– amb la invocació d'un groller càlcul econòmic cada cop més distant de les tradicions progressistes i més proper als postulats de la Lliga Nord italiana”.

Els dirigents socialistes també acusaven els sobiranistes de “magnificar les friccions i minimitzar els avenços històrics que hem viscut”. Chacón i González consideren la via constitucional com l'única “amb plena vigència”. Des del PSC van evitar fer comentaris. Fonts de la direcció es mostraven favorables al contingut, tot i estar al govern amb ERC.

CiU i Esquerra, en canvi, van replicar a Chacón i González que el problema no són els independentistes sinó “els enganys dels socialistes”, en paraules d'Artur Mas. El líder de CiU va receptar prudència als socialistes a l'hora de parlar dels sobiranistes perquè “gràcies a ells el PSC ha tingut dues vegades la presidència”.

El secretari general dels republicans, Joan Ridao, va acusar Chacón de “voler vendre una moto" als catalans quan valora la sentència. El pronunciament, segons Ridao, converteix un Estatut que per Chacón “és un Ferrari” en “un Simca 1000”.

Rèpliques al rei

Ahir també hi va haver rèpliques a la crida, en forma de prec a l'apòstol Sant Jaume, feta pel rei Joan Carles I en favor de la unitat d'Espanya i en defensa de la Constitució, que sols el PP va aplaudir. El president dels populars, Mariano Rajoy, es va agafar a les paraules del monarca per demanar al president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que no “enganyi” més amb l'Estatut i se centri en la recerca “dels grans consensos nacionals que mai s'haurien d'haver perdut”.

Mas, per contra, va replicar a Joan Carles I que les demandes d'unitat han d'anar acompanyades de “gestos polítics”. Mentrestant, Ridao creu que “Espanya ha tocat os en relació al debat identitari”.

LA FRASE

Haurien de ser més prudents amb els independentistes. Gràcies a ells el PSC ha tingut la presidència
Artur Mas
president de ciu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’Estat es defensa a Europa amb la llei d’amnistia que no aplica als líders de l’1-O

barcelona
estats units

Trump fitxarà Musk per una comissió per reduir la despesa pública si guanya

barcelona

Turisme que mata els barris d’Atenes

Atenes
Estat francès

Declara la dona que el seu marit drogava perquè la violessin altres homes

Barcelona
Estats Units

Hunter Biden ofereix declarar-se culpable d’evasió fiscal per evitar el judici

Barcelona
política

Ada Colau, a punt de deixar l’Ajuntament

Barcelona
Estats Units

Trump es declara “no culpable” dels càrrecs contra ell per l’assalt al Capitoli

Barcelona
Guerra a Europa

El Parlament ucraïnès nomena Andri Sibiga com a nou ministre d’Exteriors

Barcelona
Política

‘Heu de tornar-hi’, la crida de l’ANC a mobilitzar-se per la Diada

barcelona