El govern no veu “cap motiu” per ajornar la comissió
Treballa en l’agenda pactada i n’exigeix el compliment
Crea dos nous òrgans de coordinació pels fons europeus
Mentre a La Moncloa la nova portaveu i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, ja començava a fer l’orni ahir en dir que no té a l’agenda cap reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, deixava clar que, tot i els relleus que hi ha hagut de ministres, no veu “cap motiu” perquè canviïn els tempos i terminis pactats entre els presidents Sánchez i Aragonès. I, segons van quedar fa dues setmanes a Madrid, la comissió es reunirà abans que acabi el juliol i la taula de diàleg, la tercera setmana de setembre. “Esperem que el canvi de ministre no afecti el calendari”, indicava Plaja, que recordava que “els compromisos hi són per complir-se”, i per tant es continua treballant en l’agenda marcada. De fet, desvelava que els respectius equips tècnics hi estan immersos, i que fins i tot la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, havia tingut contactes els últims dies amb l’antecessor de Rodríguez al ministeri, Miquel Iceta. Tot i que no havien tancat encara l’ordre del dia, la part catalana hi vol prioritzar qüestions com la retirada del recurs contra la llei del lloguer, la gestió de l’aeroport, el port i la Zona Franca de Barcelona, el traspàs de la gestió de les beques i els recursos de l’ingrés mínim vital, el compliment de la llei de dependència o la cogovernança dels fons Next Generation.
En aquesta línia, precisament, el govern va aprovar ahir dues comissions: una d’interdepartamental, capitanejada pel president Aragonès i el conseller d’Economia, Jaume Giró, que s’encarregarà de la planificació, priorització i seguiment dels projectes finançats amb fons europeus, i una altra de tècnica per identificar els projectes susceptibles de rebre’n i coordinar-ne la captació i execució. De moment, ja n’hi ha 27 de seleccionats, si bé dels 3.200 milions compromesos per l’Estat només n’han arribat 700.
A banda, el consell executiu també va acordar iniciar la redacció del pla de govern que ha d’incloure i coordinar les línies d’actuació de tots els departaments per a tota la legislatura. S’espera que estigui enllestit al setembre.
Reunió amb Andorra
“El que importa no és el qui, sinó el què”, es limitava a subratllar el mateix Aragonès a la tarda, negant que els canvis al govern espanyol hagin d’afectar la taula de diàleg. El president ho deia després d’una reunió amb el cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, la primera en 12 anys entre els màxims dirigents respectius. Ahir es van comprometre a institucionalitzar-les per fer-ne “una o dues cada any”, i van voler reimpulsar per “desenvolupar al màxim” el conveni de col·laboració signat el 2009, que preveu suports mutus en qüestions sanitàries, esportives, d’infraestructures, de gestió de residus o de potenciació de la llengua.