Política

Xi viatja al Tibet per primer cop com a president xinès

Pequín pretén demostrar el control del territori, però va mantenir la visita de dimecres i dijous en secret

El portaveu del govern a l’exili demana el retorn del dalai-lama i que s’escolti el poble

Secretisme i discreció serien les paraules que millor podrien descriure la visita que va fer el president xinès, Xi Jinping, al Tibet dimecres i dijous, segons va fer públic ahir l’agència oficial de notícies Xinhua. Tot i que va arribar dimecres a l’aeroport de Nyingchi Mainling, al sud-est del Tibet, no s’ha esmentat la seva visita en els mitjans oficials fins a dos dies després i fins i tot ahir es desconeixia si Xi encara estava a la ciutat o bé ja havia tornat a Pequín.

Es tracta de la primera visita que Xi fa com a president a aquest territori ocupat per la Xina. Prèviament havia visitat el Tibet el 1998 com a cap del partit de la província de Fujian i, posteriorment, el 2011, com a vicepresident del país. L’últim president xinès en exercici que va visitar Lhasa va ser Jiang Zemin el 1990.

Amb aquesta visita, el Partit Comunista Xinès vol demostrar que té sota control la província històricament independentista. Xi va instruir els líders locals perquè facin que els tibetans se sentin cada cop més identificats amb “la gran pàtria, el poble xinès, la cultura xinesa, el Partit Comunista Xinès i el socialisme amb característiques xineses”, segons va informar l’agència de notícies oficial Xinhua.

El viatge de Xi coincideix amb el 70è aniversari de l’acord de disset punts per a l’alliberament pacífic del país que el dalai-lama es va veure obligat a signar i que temps després va repudiar en veure que Pequín no respectava el tractat que van forçar a acceptar als tibetans.

Pequín ha intensificat els controls sobre els monestirs budistes i ha ampliat l’educació en xinès en lloc del tibetà els darrers anys, un fet que ha provocat protestes. Molts dels crítics amb les imposicions del govern han estat condemnats a llargues penes, sobretot si se’ls relaciona amb el dalai-lama, exiliat a l’Índia des que va fugir del Tibet durant la revolta de 1959 contra la dominació xinesa.

El portaveu del govern tibetà a l’exili, Tenzin Lekshay, va assegurar en declaracions a Radio Free Asia que si el Tibet fos realment tan pacífic i estable com afirmen els líders xinesos, no hauria calgut tant de secretisme al voltant d’aquesta visita. “Xi Jinping hauria d’escoltar l’aspiració real del poble tibetà, que és que Sa Santedat el dalai-lama torni al Tibet i es resolgui la qüestió tibetana”, va exigir Lekshay. Els tibetans exiliats acusen Pequín de repressió religiosa i d’intentar reprimir la seva llengua i cultura. El 2008, es van produir una sèrie de protestes, aldarulls i manifestacions violentes després de la detenció de diversos monjos budistes que ràpidament es van transformar en una sublevació independentista durament reprimida per l’exèrcit xinès.

Els mitjans de comunicació sota control estatal van informar que el mandatari havia visitat diversos indrets de la capital del país, Lhasa, inclosos el monestir de Drepung, el carrer Barkhor i la plaça pública davant del Palau Potala, la seu dels dalai-lames, els líders espirituals tradicionals del Tibet. Les imatges publicades divendres per la televisió estatal CCTV va mostrar Xi saludant una multitud vestida amb vestits tradicionals tibetans i agitant banderes xineses mentre sortia de l’avió, en una catifa vermella de benvinguda, mentre ballaven dansaires al seu voltant.

Xinhua va informar que el líder xinès havia visitat dimecres la ciutat de Nyingchi per inspeccionar els treballs de preservació ecològica de la conca del riu Yarlung Zangbo, sobre el qual s’està construint una presa que ha generat una gran oposició. Dijous Xi va ser a Lhasa per “conèixer els treballs relatius als assumptes ètnics i religiosos, la conservació de la ciutat antiga, així com l’herència i la protecció de la cultura tibetana”.

LA XIFRA

31
anys
feia que cap president xinès en actiu visitava el Tibet. L’últim va ser Jiang Zemin el 1990.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.