Fernández Díaz i la cúpula policial, a judici per la Kitchen
final
El jutge tanca la investigació sobre l’espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas sense haver citat a declarar Rajoy tot i que Villarejo va dir que havien intercanviat missatges
El magistrat exculpa De Cospedal i el seu marit
Descarta una trama política més enllà del Ministeri de l’Interior
L’expresident espanyol Mariano Rajoy i qui va ser la seva mà dreta en el PP, l’ex-secretària general del partit i exministra María Dolores de Cospedal, han quedat al marge del cas sobre l’espionatge a l’extresorer del partit Luis Bárcenas, conegut com l’operació Kitchen.
El jutge de l’Audiencia Nacional Manuel García Castellón ha donat per tancada la investigació tot i que les acusacions, inclosa la fiscalia, havien demanat al magistrat que la prorrogués, després que ahir s’acabés el termini per fer diligències d’instrucció. Però el magistrat ha fet cas omís de les demandes i l’ha tancat sense haver citat a declarar Rajoy. El jutge no l’ha cridat tot i que el comissari jubilat de policia José Manuel Villarejo, un dels principals investigats en el cas, va assegurar en les seves declaracions que hi va intercanviar missatges sobre els avenços de la Kitchen. Una operació que suposadament s’hauria dut a terme des de la cúpula policial entre el 2013 i el 2015 amb la supervisió del Ministeri de l’Interior durant el govern de Rajoy amb l’objectiu de robar a Bárcenas la documentació que guardava sobre alts càrrecs del partit per evitar que sortís a la llum i que arribés al jutge que investigava la trama de corrupció Gürtel.
El magistrat també ha deixat fora de la causa María Dolores de Cospedal, tot i que la fiscalia va apuntar, el setembre del 2020, a l’ex-secretària general del PP en la trama orquestrada per robar documentació a Bárcenas. El jutge instructor va investigar-la i el resultat situava l’ex-secretària general del PP com una de les interessades que la Kitchen funcionés. A més, l’assenyalava la seva relació amb Villarejo. Fa un mes, el 29 de juny, De Cospedal va ser citada en qualitat d’investigada. En la seva declaració, l’exministra de Defensa va reconèixer que s’havia reunit diverses vegades amb el comissari jubilat de policia al seu despatx a la famosa seu del Partit Popular del carrer Génova de Madrid, i va admetre també que algunes d’aquestes trobades van ser a soles, però va rebutjar que hagués fet cap mena d’encàrrec al comissari de policia jubilat.
El marit també se salva
El magistrat ara l’exculpa i l’ex-mà dreta de Rajoy no s’haurà d’asseure al banc del acusats. Tampoc s’hi haurà d’asseure el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro, que, segons va declarar De Cospedal, va ser qui va posar-la en contacte amb Villarejo. A qui sí que envia a judici és a l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, a qui el PP ha suspès provisionalment de militància, i a tota la seva cúpula policial. Juntament amb l’exministre, el jutge processa el seu exnúmero dos, l’ex-secretari d’estat de Seguretat Francisco Martínez; l’exdirector adjunt operatiu de la Policía Nacional Eugenio Pino; responsables policials com José Luis Olivera, Marcelino Martín Blas, José Ángel Fuentes Gago, o Andrés Manuel Gómez Gordo, assessor de De Cospedal en la seva etapa com a presidenta de Castella-la Manxa, a més del ja esmentat Villarejo i Sergio Ríos Esgueva, xofer de Bárcenas
En la interlocutòria, de 81 pàgines, García Castellón descarta una trama política més enllà del Ministeri de l’Interior, i delimita els fets objecte d’enjudiciament sobre la base exclusivament dels indicis existents.
Abús de funcions
El jutge relata que els investigats, posats de comú acord i amb coneixement de la il·licitud dels fets, entre el 2012 i el 2013, van posar en marxa l’operació. Així, Fernández Díaz, ministre de l’Interior i màxim responsable polític d’aquest departament, amb abús de les seves funcions i coneixement de la seva il·licitud, va instar Martínez –que va ser primer el seu cap de gabinet i des del gener del 2013 secretari d’estat de Seguretat– a posar en marxa una missió encaminada a obtenir informació en poder de Bárcenas.
L’objectiu era sostreure aquest material de l’autoritat judicial en la investigació que es duia a terme en el marc de la peça separada de la Gürtel coneguda com els papers de Bárcenas. Martínez, prossegueix el jutge, va assumir la coordinació de l’operació, que es va encomanar, pel que fa a la planificació i desenvolupament, al director adjunt operatiu, Eugenio Pino. Aquest, al seu torn, afegeix, va encarregar l’operació a Villarejo, que, per a la seva execució, es va servir en un primer moment de Martín Blas, al capdavant de la unitat d’afers interns de la Policía Nacional, i posteriorment de García Castaño, al capdavant de la unitat central de suport operatiu, que va assumir personalment el compromís de dur a bon terme la missió.
Fons reservats
L’operació va consistir a captar un col·laborador, proper a la família Bárcenas, capaç de facilitar la informació i l’accés a la documentació que s’estava buscant. La persona triada va ser Sergio Ríos, que des de principis de febrer del 2013 era el xofer del matrimoni Bárcenas. Pino hauria encomanat tant a Villarejo com a García Castaño el desenvolupament de tasques operatives per guanyar-se la confiança i aconseguir la col·laboració activa de Ríos, a canvi de 2.000 euros mensuals, més despeses, procedents dels fons reservats, i el seu ingrés a la Policía Nacional. Ríos, per la seva banda, continua explicant la interlocutòria, havia de facilitar informació que els permetés sostreure documentació en possessió de Bárcenas i de la seva dona, Rosalía Iglesias.