Política

política

Llavaneres afegeix 710 pisos més al creixement ja planificat

El govern municipal defensa que el nou POUM és el més restrictiu que es podia fer complint les normatives

Es calcula que en vint anys el municipi podria passar dels 10.500 actuals a uns 15.000 habitants com a màxim

Blindar més la plana agrícola i la serralada i retallar el màxim nombre d'habitatges nous que es podran construir. Aquestes són les línies mestres dels canvis que ha introduït el govern de Llavaneres al controvertit pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) que va deixar fet el PP i el PSC en el mandat anterior. Segons la regidora d'Urbanisme, Sandra Carreras (CiU), el nou planejament, que exhaurirà tot el sòl urbanitzable del municipi, inclou la construcció d'un total de 1.740 habitatges nous en un termini màxim de vint anys. Carreras puntualitza que el pla només generarà 710 pisos de nova creació, ja que la resta es podrien edificar actualment perquè les normes municipals vigents ho permeten.

Els esforços s'han concentrat, segons diu, a ajustar a la baixa i tant com ha estat possible el nombre d'habitatges allà on ja es podia urbanitzar. De fet, es calcula que respecte a la proposta inicial que van fer el PP i el PSC fa cinc anys, la xifra s'ha reduït un 35%, i que dels més de 2.600 pisos previstos aleshores s'ha passat als 1.740 d'ara, dels quals 697 seran protegits. “Aquest és el pla d'ordenació més restrictiu que es pot fer legalment; més no podíem retallar, perquè si no, ho faríem”, manté l'alcalde, Bernat Graupera (CiU). Les noves zones residencials es concentren al barri de Sant Pere i Can Sanç en una franja que farà de frontissa amb els espais agraris. Aquí també és on es construiran la majoria dels habitatges socials. El creixement residencial passarà obligatòriament per un augment de la població. Així, es calcula que si ara Llavaneres té uns 10.500 habitants, el sostre màxim se situaria prop dels 15.000.

Un altre dels objectius del pla general és aconseguir sòl per fer-hi equipaments públics. Segons la regidora, la majoria es localitzaran a l'eix de la riera de Sant Andreu, i destaca que l'actual Tennis Park passarà a mans municipal per fer-hi una nova zona esportiva i que a sota dels jardins de Joaquim Passi es farà la nova comissaria de la Policia Local. A banda d'absorbir el nou creixement urbanístic, els barris de Sant Pere i Can Sanç guanyaran també espais on es faran tres equipaments educatius –una guarderia, una escola i un institut– i a la zona del Balís hi haurà lloc per construir-hi un ambulatori.

El “cas Pretòria”

Malgrat els recels que planen perquè el treball dóna aixopluc a bona part dels convenis que investiga l'Audiencia Nacional en el marc del cas Pretòria, l'alcalde defensa que “una cosa no té res a veure amb l'altra”. A més de recordar que alguns acords s'han modificat, afegeix que tots es van sotmetre a una auditoria i no s'hi van detectar anomalies. En aquest sentit, Graupera lamenta que grups de l'oposició com ara ERC i SOS Llavaneres barregin el POUM amb el cas Pretòria, i els acusa de ser “irresponsables”, “demagogs” i de fer-ho únicament amb “afany electoral”. A l'hora de tancar aquesta edició, estava previst que es portés a aprovació el document urbanístic en el ple municipal.

LA XIFRA

1.740
Habitatges
és el nombre màxim que es podran construir en els propers vint anys. D'aquests, 710 són pròpiament nous perquè la resta ja estan planificats en les normes urbanístiques municipals vigents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.