Política

Acusen el govern britànic d’intentar deportar europeus

L’ONG BiD denuncia que Johnson està detenint ciutadans comunitaris tot i tenir la residència permanent al país

Londres nega l’acusació i l’organització amenaça de presentar una queixa oficial a la CE

L’ONG britànica Fiança per a la Detenció de Migrants (BiD, en anglès) ha denunciat que el govern britànic està detenint ciutadans de la Unió Europea (UE) encara que s’hagin acollit al programa d’assentament (EUSS) i que els està intentant deportar. Això suposa una possible violació dels protocols de permanència establerts en les negociacions per a la sortida del Regne Unit de la UE. L’EUSS és una aplicació a través de la qual es podia demanar (fins al 30 de juny) la residència permanent al país. Fins a 6 milions d’europeus la van demanar. Es calcula que 3,5 milions resideixen al país.

BiD va enviar una carta al cap de l’EUSS el 29 de juliol en què expressava la seva preocupació pel fet que el Ministeri de l’Interior no reconegui les sol·licituds d’estatus resolt en els casos de deportació de ciutadans comunitaris. Diu que si no rep una resposta a finals d’aquesta setmana, presentarà una queixa oficial a la Comissió Europea. Els advocats de BiD afirmen que estan decidits a protegir els drets dels europeus després del Brexit. El govern, de moment, s’ha limitat a negar les acusacions.

Divendres passat, els tribunals britànics van donar la raó a un ciutadà comunitari que el Ministeri de l’Interior volia deportar i que havia estat detingut en un centre de retirada d’immigració. El ciutadà va aconseguir la llibertat sota fiança després que el jutge acceptés que no podia ser deportat perquè tenia l’estatus d’assentat.

El Ministeri de l’Interior no només no va demanar disculpes, sinó que va impugnar la sentència. En la vista havia argumentat que no el tenien registrat en l’aplicació d’assentament i que, per tant, podia deportar-lo. “Estan intentant jugar amb la meva vida i la de la meva família i no és just. Se suposa que tinc drets”, va denunciar el ciutadà, de manera anònima, a The Observer. “Sembla que el Ministeri de l’Interior ha decidit prèviament el destí de certs ciutadans de la UE, potser creient que són fàcils d’eliminar –va afirmar Pierre Makhlouf, director legal de BiD–, però en la seva voluntat de deportar més persones, està oblidant els requisits i els procediments legals.”

Part del problema serien les sol·licituds d’assentament enviades per correu que s’haurien perdut i que afectarien sobretot la gent gran i els que no tenien accés a mòbil. “Potser es tracta d’una negligència administrativa o d’una decisió intencionada, però, en qualsevol cas, el Regne Unit incompleix els seus deures amb relació a l’acord de retirada”, va denunciar Makhlouf. En una investigació paral·lela, The Observer estima que uns 500 ciutadans de la UE estan retinguts a la presó de Wandsworth, al sud de Londres, molts dels quals sota l’amenaça de deportació.

LES XIFRES

500
ciutadans
de la Unió Europea són a la presó, molts dels quals sota l’amenaça de deportació.
6
milions
d’europeus van demanar la residència permanent al Regne Unit. Uns 3,5 milions viuen al país.

Polèmiques ajudes per anar-se’n

A principis d’any ja va generar molta controvèrsia el programa que va obrir el govern britànic per animar els ciutadans europeus a tornar als seus respectius països. Els oferien finançar-los els vols de tornada i un ajut de fins a 2.200 euros per traslladar totes les seves pertinences. El programa, batejat amb el nom de “programa de tornada voluntari”, va ser posat en marxa després que es consumés el Brexit, l’1 de gener, i quan encara quedaven sis mesos perquè els ciutadans comunitaris demanessin la residència permanent a través de l’EUSS. Diferents organitzacions que defensaven els drets dels ciutadans europeus van denunciar que aquest programa contradeia el discurs del govern que assegurava que estava fent tots els possibles per animar els europeus residents al Regne Unit a quedar-se al país. Aleshores ja van advertir de l’existència de casos de ciutadans comunitaris vulnerables que tenien problemes per completar l’estatus d’assentament. El principal problema eren demores en la resposta d’Interior. El Consell d’Immigració i Benestar va publicar un informe en què alertava que milers de treballadors podien quedar sense permís per romandre al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.