Política

Paluzie insisteix en una DUI que pot dur “mesos de caos”

La líder de l’ANC avisa que caldrà córrer riscos per assolir l’estat propi, però que renunciar a la unilateralitat és renunciar a la independència

Descarta fer el salt a la política institucional

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, avisa que per assolir la independència caldrà que “la nova autoritat tingui suficient força perquè sigui reconeguda”, i que això implica “unes setmanes o uns mesos d’un determinat caos, un conflicte d’autoritats”. “D’alguna manera has d’estar disposat a córrer un risc” i a “tenir una transició dificultosa”, va reflexionar ahir en una entrevista a l’ACN, en què va descartar la demanda d’un nou referèndum i va reiterar l’aposta per una DUI “efectiva”.

La líder de l’ANC constata que després de l’1-O no es va arribar a aquest punt perquè “no es pretenia resistir ni defensar-se” i perquè “apel·lar al diàleg amb l’Estat va ser un fracàs”. “Mai el nostre govern va trucar a cap cancelleria demanant reconeixement internacional; potser no hi haurien estat, però no es va fer aquest pas”, retreu Paluzie, que lamenta que es va donar a l’Estat temps per “activar-se” i “es va perdre aquella oportunitat”. De fet, lamenta que “si acaba triomfant la idea que la unilateralitat no és possible, això significa acabar impregnant en la ciutadania la idea que la independència no és possible”. La líder independentista afegeix que transmetre que l’estat propi “només” es pot aconseguir amb un referèndum acordat acabarà “traslladant” la independència com “una cosa romàntica”, que “està molt bé però que anem fent”. Això sí, també creu que cal “fer valdre les fortaleses” del referèndum com a “exemple” per seguir “lluitant per la independència”.

Paluzie, que entra en l’últim any al capdavant de l’entitat, també deixa clar que no seguirà els passos dels seus antecessors, Carme Forcadell i Jordi Sànchez, de fer el salt a la política institucional entrant en una llista de partit. “Si l’ANC acaba instituint que tots els presidents acaben en llistes o càrrecs polítics, no crec que això sigui bo per a l’entitat”, cloïa.

La Diada, “oportunitat” contra el desànim

L’ANC convoca una manifestació doble, per la Diada i el cap de setmana de l’1 al 3 d’octubre, amb el lema Lluitem i guanyem la independència. “Estem en un moment en què l’1-O es vol enterrar” i “es nega que fos un mandat per fer la independència”, lamentava Paluzie en anunciar les mobilitzacions. Segons ella, l’independentisme passa un període “particularment difícil”: “Hi ha bastant desànim, gent bastant frustrada amb els partits polítics i amb el govern”, va admetre. Per això veu la protesta de la Diada com una “oportunitat” perquè els participants “expressin lliurement aquests sentiments”. A més, Paluzie “defuig”, si bé admet que costa perquè “marca molt per sempre” el que va fer els últims anys, que l’ANC “només es dediqui a fer manifestacions vistoses”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem ratifica que es pot multar a persones sense llar per dormir al carrer

barcelona
judicial

La Fiscalia també demana l’amnistia per a Mas, Ortega i Rigau

barcelona
guerra a gaza

L’extrema dreta pressiona Netanyahu per fer la guerra a Hezbol·là

barcelona
CALONGE I SANT ANTONI

ERC vol retirar del govern un edil del PP investigat per un afer personal del 2008

CALONGE I SANT ANTONI
estat units

El Suprem dels EUA diu que la fiscalia es va sobrepassar en acusar als assaltants del Capitoli

barcelona
guerra a europa

Ucraïna rebrà 60.000 milions a l’any en ajuda en els pròxims quatre anys

barcelona
judicial

El Suprem rebutja els recursos de Millo contra els indults a Junqueras i Cuixart

barcelona
orient mitjà

Obren els col·legis electorals en les presidencials de l’Iran

barcelona
argentina

El Parlament aprova les reformes econòmiques de Milei

barcelona