Caos a l’aeroport de Kabul
La invasió humana de les pistes d’enlairament per accedir a un dels avions per evacuar personal causa la mort de sis persones
Els talibans donen per acabada la guerra sense donar detalls del nou govern que instauraran
La victòria fulgurant dels talibans va desfermar ahir el caos a l’aeroport de Kabul, on almenys sis persones van morir, segons diversos testimonis, mentre milers de persones desesperades intentaven fugir del país assaltant els vols de repatriació.
El mul·là Baradar Akhund, cap de l’oficina política dels talibans a Qatar, va proclamar el final de la guerra en un vídeo emès ahir a la matinada. “Hem aconseguit una victòria que no s’esperava [...], hem de mostrar humilitat davant d’Al·là”, va dir en un missatge que suposa la primera declaració pública d’un líder talibà després de la conquesta del país. En el primer dia del país sota control dels insurgents des de la invasió nord-americana del 2001, Baradar es va referir a aquest com al “moment de la prova” en què miraran de veure “com servir i protegir la nostra gent i com assegurem el seu futur per oferir-los una bona vida tant com puguem”.
Carrers sense dones
Kabul va caure diumenge en mans dels talibans sense que les forces governamentals oposessin resistència. Però els rebels islamistes no han donat detalls encara sobre com serà el procés de transició o la presa del poder. A Kabul, el dia va començar amb carrers silenciosos i talibans patrullant una ciutat on continuava hissada la bandera nacional afganesa més gran del país, al cim de Wazir Akbar Khan. No obstant, els carrers de la capital estaven buits de dones, particularment treballadores d’oficines i estudiants universitàries, que es van quedar a casa per por del retorn del règim integrista, recordat per la brutalitat dels seus càstigs i l’opressió contra les dones.
La caiguda de Kabul, que es va completar diumenge a la nit, després que el president afganès, Aixraf Ghani, abandonés el país, va provocar una onada de milers de civils dirigint-se a l’aeroport amb l’objectiu de salvar la vida. Alguns pretenien ser evacuats en els avions desplaçats pels EUA per treure els seus ciutadans. D’altres van anar més enllà i van envair les pistes d’enlairament perquè els avions no marxessin sense ells. El caos a l’aeroport va causar la mort de sis persones, inclòs un talibà.
Repatriació d’espanyols
Segons un testimoni, un talibà va ordenar a diversos civils que abandonessin l’aeroport i, davant la seva negativa, els va disparar, fet que va provocar la resposta de les forces nord-americanes, que van obrir foc contra el guerriller, que va morir a l’acte.
Els altres dos morts van caure, suposadament, en caure d’un avió de les forces nord-americanes a què havien aconseguit agafar-se abans de l’enlairament. Una d’aquestes víctimes era Fida Muhammad, un dentista de 22 anys resident a la província de Kabul. Segons un familiar seu, “va sortir de casa per anar a la feina, però hores després ens vam assabentar que havia mort en caure de l’avió”.
Els governs estrangers, per la seva banda, continuaven ahir –amb dificultats per les invasions de pistes– les tasques d’evacuació dels seus diplomàtics i altres ciutadans afganesos. Els EUA ja van culminar ahir el trasllat a l’aeroport de tot el seu personal de l’ambaixada, unes 4.000 persones, hores abans d’iniciar l’evacuació aèria. Quant a Espanya, el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel Albares, va oferir ahir a la Unió Europea i a l’OTAN ajuda per repatriar personal, en paral·lel a l’evacuació d’espanyols i afganesos que han col·laborat amb Madrid els darrers anys.
Ahir estava prevista la sortida del primer avió de transport militar A400M de la base aèria de Saragossa cap a Dubai per cobrir la primera fase de repatriació. El segon aparell s’enlairarà avui també des de Saragossa.
Finalment, centenars de soldats afganesos han creuat la frontera amb l’Uzbekistan en avions i helicòpters fugint dels talibans, segons va informar ahir la fiscalia d’aquesta república asiàtica.