Els talibans llancen un missatge de reconciliació i anuncien una “amnistia general”
El grup extremista afirma que les dones podran treballar “en el marc de la xaria”
Es comprometen a què l’Afganistan sigui un país “lliure de narcòtics”
Els talibans han volgut emetre aquest dimarts un missatge de reconciliació i unitat després de la seva contundent victòria a l’Afganistan. En la seva primera roda de premsa després d’ocupar el poder, el grup fonamentalista ha declarat una “amnistia general”, el seu compromís contra la producció de narcòtics i la garantia que les dones podran treballar “en el marc de l’Islam”.
“No volem que ningú surti del país. Aquest és el seu país, aquesta és la nostra pàtria comuna (...) Hi ha una amnistia general, per la qual cosa no hi haurà hostilitats”, ha afirmat el portaveu talibà Zabihullah Mujahid, que ha aparegut en públic per primera vegada.
En aquest sentit, ha insistit que ningú ha de tenir por de quedar-se a l’Afganistan, encara que hagi combatut en contra seva o treballat amb els enemics durant els vint anys de guerra. “Hem perdonat tothom pel benefici, l’estabilitat i la pau a l’Afganistan; totes les parts, de la A a la Z, han estat perdonades”, ha reblat.
Mujahid ha afirmat que tot el que ha passat durant la guerra, en la que es van enfrontar a “una gran força d’ocupació”, va ser en el marc dels combats i mai van voler fer mal a ningú “de manera intencionada”.
“Després de 20 anys de lluita, una vegada més hem emancipat el nostre país i l’hem tornat a independitzar (...) Aquest és un moment d’orgull per a tota la nació”, ha celebrat.
Govern “islàmic i fort”
El portaveu ha avançat que “treballen seriosament en la formació d’un govern”. Ha subratllat diverses vegades que “l’Afganistan tindrà un govern islàmic i fort”, en base als valors de la societat afganesa, que serà inclusiu, amb tots els sectors representats, i que tindrà “bones relacions amb tot el món”.
“Farem tot el possible per assegurar-nos que tots siguin part del país, fins i tot aquelles persones que es van oposar a nosaltres en el passat, però cal esperar a què es facin els anuncis”, ha apuntat.
A més, ha volgut deixar clar que el territori afganès no serà utilitzat contra ningú, i “no es permetrà” l’entrada al país a combatents estrangers que vulguin atemptar contra altres països”.
El dirigent talibà ha remarcat que no volen enemics “ni interns ni externs” i ha traslladat a la comunitat internacional que “ningú en sortirà perjudicat”.
Les dones podran treballar i estudiar, però en el marc de la xaria
Preguntat per quina serà la situació de les dones amb el nou règim talibà, el portaveu ha respost que a les dones se’ls permetrà treballar i estudiar i “seran una part molt activa de la societat, però dins el marc de l’islam”. Segons ell, les dones treballaran “colze a colze” amb ells en àrees com l’educació i la salut.
“Estem compromesos a respectar els drets de la dona sota la xaria”, ha dit. “No hi haurà cap discriminació contra la dona, però sempre dins els marges que tenim. Les nostres dones són musulmanes i també estan felices de viure en el marc de la xaria”, ha dit.
La xaria és un sistema legal basat en una interpretació estricta de la llei islàmica que el grup islamista va impulsar entre el 1996 i el 2001, quan ja va ocupar el poder al país, i que entre d’altres, obliga les dones a cobrir-se completament i impedeix l’educació de les nenes.
En relació amb els mitjans de comunicació, Mujahid ha garantit que l’Afganistan tindrà uns mitjans “lliures i independents” però sempre sota el marc de la llei islàmica.
Ha assegurat que els mitjans hauran de ser “imparcials” i els periodistes podran “criticar” el treball del govern, perquè això els permetrà “millorar per servir a la nació d’una manera millor”.
Territori “lliure de narcòtics”
Durant la seva intervenció el portaveu també s’ha referit al cultiu d’opi, del qual l’Afganistan és el principal productor del món. Mujahid ha assenyalat que combatran aquesta xacra, que destrueix la joventut, proporcionant “cultius alternatius a la gent”. Serà “un país lliure de narcòtics”, ha sentenciat, malgrat que en el passat la comunitat internacional ha acusat els talibans de finançar-se amb els cultius d’opi.