La UE s’obre a dialogar amb els talibans perquè són els que “han guanyat la guerra”
Condicionarà la cooperació al respecte als drets fonamentals i al compromís de no crear un refugi gihadista
Vol evitar un “potencial desastre migratori”
L’alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, va afirmar ahir que els talibans “han guanyat la guerra” a l’Afganistan i que cal “tractar amb ells”.
“No és qüestió de reconeixement oficial, sinó de tractar-hi. Ens hi hem d’implicar i, alhora, estar molt vigilants amb el respecte a les obligacions internacionals amb què s’han compromès els talibans en els darrers 15 anys”, va indicar Borrell en una roda de premsa al final d’una videoconferència de ministres d’Afers Estrangers de la UE per abordar la crisi afganesa.
En una declaració subscrita pels Vint-i-set i publicada després de la reunió, Borrell va destacar: “La cooperació amb tot futur govern afganès estarà condicionada a un acord pacífic i inclusiu i al respecte als drets fonamentals de tots els afganesos”, incloent-hi dones, joves i minories.
Garantir les evacuacions
També al respecte a les obligacions internacionals de l’Afganistan, el compromís de combatre la corrupció i evitar l’ús del seu territori per part d’organitzacions terroristes.
La UE vol “evitar un potencial desastre migratori però també una crisi humanitària”. El cap de la diplomàcia comunitària va assegurar que la UE utilitzarà “tota la seva influència econòmica i política” per ajudar la població afganesa. Segons va assegurar Borrell, no ha “tingut temps” per entrar en contacte amb els talibans, tot i que sí que preveu reforçar la delegació de la UE a Kabul, “no per treure’n gent sinó per fer-n’hi entrar amb la finalitat d’establir un diàleg amb els talibans per raons pràctiques”.
La UE considera de “la màxima importància” la seguretat de tots els ciutadans comunitaris a l’Afganistan i del personal local que treballa per a la Unió o els seus estats membres: “A través d’una forta coordinació entre estats membres, s’estan fent tots els esforços possibles per garantir la seva seguretat, inclosa l’evacuació en curs del personal i de les seves famílies.” Els ministres d’Exteriors asseguren que la UE també dedicarà atenció especial als afganesos que puguin veure compromesa la seva seguretat pel seu “compromís amb els nostres valors comuns”.
L’OTAN culpa els líders locals del “col·lapse” del país
RedaccióL’OTAN va acusar ahir els líders polítics afganesos del “col·lapse” militar al país, que ha permès l’ascens dels talibans. En una roda de premsa, el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, va dir: “Part de les tropes afganeses van combatre amb valentia, però no van ser capaces de mantenir segur el país perquè, al final, els líders polítics van fracassar a l’hora de fer front als talibans i trobar una solució política.” Segons el secretari general, hi ha “moltes lliçons” a aprendre de la crisi a l’Afganistan, també pels aliats, que van gastar milions de dòlars i van fer molts “sacrificis” durant dues dècades per entrenar un exèrcit que ha caigut de manera “ràpida i sobtada”. Però Stoltenberg va culpar la política interna afganesa de la situació actual: “És el fracàs dels seus líders polítics el que ha comportat aquesta tragèdia.” També va remarcar que l’OTAN“mai va tenir la intenció” de quedar-se per sempre al país centreasiàtic.