Política

Torra creu que el Govern ha de plantejar a la taula de diàleg quin serà “l’embat democràtic” si la negociació fracassa

L’expresident considera que l’independentisme “ha descarrilat” i critica els dos anys de “treva”

L’expresident de la Generalitat Quim Torra creu que el Govern ha de plantejar en la reunió de la taula de diàleg del setembre quin serà “l’embat democràtic” si les negociacions no prosperen. En una entrevista a ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, Torra ha considerat que l’independentisme “no té força” ara mateix per anar a la taula de diàleg i que “el mínim” és anar-hi posant condicions. L’expresident s’ha mostrat molt crític amb els dos anys de “treva” del pacte d’investidura i ha qualificat de “mala notícia” que el Govern d’Aragonès “hagi abandonat la via de la confrontació i s’hagi centrat en la gestió”. I és que, segons Torra, l’independentisme “ha descarrilat” i no té cap pla.

Preguntat per qui ha de participar en la reunió de la taula de diàleg del setembre, Torra ha respost que aquest no és un tema rellevant sinó que l’important és el contingut de la trobada. I sobre aquesta qüestió, ha recordat que després de la primera reunió en què hi van assistir ell mateix i el president Pedro Sánchez, es va acordar que en la segona reunió, que no es va arribar a produir, ja no hi participarien els presidents. També ha recordat que per celebrar la segona trobada com a president de la Generalitat la va condicionar a pactar els termes d’un referèndum.

Torra considera “impossible” que hi hagi un referèndum pactat amb l’Estat i ha assegurat que no es produirà mai “ni el 2030 ni el 2080”. I per això ha afegit que “no és correcte” l’estratègia de donar dos anys de “treva”, en referència al marge que s’ha donat per veure si prospera la negociació amb l’Estat.

De fet, segons l’expresident de la Generalitat, l’únic sentit que té una taula de diàleg amb l’Estat és en un context de “trencament” per tal de “minimitzar riscos”. I tenint en compte el context actual, ha dit que “el mínim” és que el Govern vagi a la reunió posant sobre la taula què farà si la negociació no prospera, és a dir, concretant “l’embat democràtic”.

Torra lamenta la “desorientació” de l’independentisme com creu que demostren les declaracions de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, sobre la taula de diàleg. I ha lamentat que s’hagi entrat en un “procés de normalització”. Com a exemple, ha posat que “l’establishment” com la patronal es desfaci en elogis pels 100 primers dies del Govern de Pere Aragonès.

Dimissió si s’aprovaven pressupostos de l’Estat

Torra ha revelat durant l’entrevista que si mentre era president de la Generalitat s’haguessin aprovat els pressupostos de l’Estat, ell hagués dimitit. D’aquesta manera, ha dit que el seu Govern s’hagués trencat en cas que ERC, soci de l’executiu, hagués permès l’aprovació dels pressupostos de Pedro Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.