ANC, Òmnium, SEPC i altres entitats convoquen un cicle de conferències per bastir una estratègia antirepressiva comuna
La Conferència Nacional Antirepressiva se celebrarà el 2 d’octubre a la Universitat de Girona
L’ANC, Òmnium Cultural, el SEPC, la Plataforma 3-O i altres entitats han convocat una Conferència Nacional Antirepressiva per “reforçar la lluita a través d’un front i una estratègia comuna”. El cicle se celebrarà el 2 d’octubre a la Universitat de Girona. El portaveu, Ramón Piqué, de l’Associació Memòria contra la Tortura, ha assegurat que cal construir “un espai de confiança i coordinació” per enfortir el combat contra la repressió. “Aquest és el sentit de la conferència, que en surti una proposta a articular per treballar plegats”, ha explicat. D’altra banda, reclamen “no acceptar renúncies en un context de confrontació que no s’ha vist alterat políticament, malgrat es vulgui fer creure el contrari”.
Entitats i grups de suport a les víctimes s’han organitzat “per plantar cara i dir prou a la repressió”. “És sobre aquest substrat de lluita que cal crear les condicions per bastir una estratègia comuna per impulsar un front comú contra la repressió”, asseguren en un manifest. També es vol posar en comú “encerts i errors” que ajudin a “no desenfocar l’objectiu de la lluita antirepressiva en el procés d’alliberament nacional”.
La Conferència, que tindrà lloc l’endemà de l’aniversari de l’1-O, es planteja com un espai de debat obert a tothom i amb la participació d’iniciatives d’arreu del país. I tindrà diversos àmbits d’actuació: “en l’àmbit internacional, el paper dels familiars, el suport jurídic, les presons i l’exili, el suport psicosocial, les eines d’organització i l’àmbit institucional”.
Així, es vol conèixer els mecanismes de repressió que fa servir l’Estat, “la violència policial, les citacions judicials, les multes, les amenaces i intimidacions o la tortura, presó i exili”. També conèixer “l’impacte psicosocial” sobre les víctimes per abordar-ne les conseqüències; posar en comú les estratègies jurídiques o que els familiars comparteixin les seves experiències.
Les entitats asseguren que, arran de l’1-O, hi ha “més de 3.300 persones represaliades”, una xifra pròpia “d’estats autoritaris”. “Som conscients que la repressió només s’acabarà amb la superació del conflicte i les instàncies que el sostenen, com la monarquia espanyola, l’Ibex 35 i l’aparell políticojudicial hereu del règim del 78”. “Hem d’estar preparats per una lluita que no ha acabat”, afirmen.
Entre els participants hi ha Albano-Dante Fachín, l’exdiputat de la CUP David Fernàndez, Gabriela Serra o Roger Español, entre d’altres.
Els organitzadors de la Conferència són l’Associació d’advocats d’Osona en defensa dels Drets Humans, Assemblea Nacional Catalana, Associació Memòria Contra la Tortura, Bages pels dret civils, Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona, Col·lectiu Mares i Àvies per la República, Comissió de la Dignitat Coordinadora de l’advocacia de Catalunya, Òmnium Cultural, Plataforma Defensem l’1 d’octubre, Plataforma 3 d’octubre , Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans SEPC i la Xarxa Anti repressió de Familiars de Detingudes.