La Lliga instrumentalitza la defensa de les armes
Un regidor ‘leghista’ dispara mortalment a un ciutadà d’origen marroquí després d’una discussió i el cas esdevé propaganda per al partit
La formació d’extrema dreta, propera al ‘lobby’ de les armes, voldria liberalitzar-ne l’ús
La Lliga veu perillar per primer cop el lideratge dins l’extrema dreta italiana. La formació postfeixista Germans d’Itàlia l’ha avançat per poques dècimes, esdevenint el primer partit del país a les enquestes. Així que els leghistes s’han tret de la màniga un tema recurrent: la defensa de les armes. Luca Bernardo, el candidat a alcalde a Milà per la Lliga, presumeix d’anar a treballar amb pistola a l’hospital on fa de pediatre, i Matteo Salvini es presenta com el defensor de la liberalització del mercat de les armes i del dret de prendre’s la justícia pel seu compte –un dels temes preferits del fundador de la Lliga Nord, Umberto Bossi.
El partit sempre ha estat proper al lobby armamentístic. El 2019, Salvini va visitar la Fira de les Armes a Vicenza i, amb un fusell a la mà, va dir: “El meu objectiu és no complicar la vida a qui té una arma.” Al cap de poc, com a ministre d’Interior va fer aprovar la llei de la legítima defensa, que estipula que “la defensa és sempre legítima”. Salvini ho va anunciar amb una samarreta amb aquesta frase i els seus seguidors van omplir les xarxes de fotos d’armes. El 2015, en una entrevista a Sky, Gianluca Buonanno, aleshores exdiputat i alcalde de la Lliga, va ensenyar una pistola en directe i, amenaçador, va dir: “És millor que el cementiri s’ompli de delinqüents que no pas que paguin sempre els ciutadans.”
El 2018 Luca Traini, neonazi i excandidat local de la Lliga, després d’un crim en què l’acusat era negre, va disparar aleatòriament contra persones negres pel carrer a Macerata i en va ferir sis. Va ser condemnat a dotze anys de presó.
L’últim cas que la Lliga vol instrumentalitzar en benefici propi va succeir la nit del 20 de juliol passat. Massimo Adriatici, un expolicia que feia de regidor de Seguretat per la Lliga a la població llombarda de Voghera, va disparar a Youns al Boussettaoui, italià d’origen marroquí de 39 anys, que va morir al cap de poc a l’hospital. Els fets van passar davant d’un bar i van ser precedits d’una discussió.
El polític, en arrest domiciliari, manté que El Boussettaoui el va empènyer i la pistola es va disparar accidentament i s’apel·la a la “legítima defensa”. La víctima anava completament desarmada. Matteo Salvini i el partit donen ple suport a Adriatici.
“El xèrif”
A Voghera, on governa la dreta i l’extrema dreta amb la Lliga al capdavant des de fa més de vint anys, es coneix Adriatici com “el xèrif”: li agradava passejar per la població per “controlar” els carrers, intervenir en les situacions que no li agradaven, presumir de tenir permís d’armes i la policia de la seva banda. A més, és advocat penalista i professor de dret. En un dels vídeos difosos es veu el polític que, després d’haver disparat El Boussettaoui, circula per l’escena ben tranquil i parla amb confiança amb la policia i els testimonis. Mentre un carabiniere interroga un testimoni, Adriatici li diu: “Has vist que estava a punt de fer-me una cossa, oi? L’important és que hagis vist que m’estava llançant una cossa al cap.” “Un subjecte investigat acaba de disparar a una persona i els carabinieri, sense emmanillar-lo, li permeten de passejar-se per l’escena del crim, de modificar potencialment elements útils a la investigació”, diu Marco Romagnoli, advocat de la família de la víctima, que considera que això demostra que “hi ha seriosos dubtes sobre com s’està conduint la investigació”.
En l’últim vídeo aparegut es veu com el polític aparentment va seguir la víctima abans de disparar-li, fet que la fiscalia defineix de “coincidència anòmala”. Per ara, Adriatici és acusat d’excés de legítima defensa, i no pas d’homicidi com voldrien els advocats d’El Boussettaoui.
La família de la víctima considera la mort de Youns un crim racista. “On és la justícia a Itàlia? Adriatici dorm tranquil a casa després de matar un innocent. Va disparar amb la intenció de matar-lo; va disparar-li al cor”, assegura la germana, Bahija, que lidera la batalla legal que tot just comença. Segons Bahija, el seu germà “no estava bé, no podia estar-se dret, coixejava”. També havia tingut problemes psicològics, agreujats pel confinament, i el lloc on es trobava més segur era aquella plaça, on a vegades hi passava la nit. “A Youns calia ajudar-lo i no pas matar-lo”, sentencia.