Política

Insults en la primera cursa de toros després de l'abolició

Una setantena de manifestants antitaurins es van concentrar ahir davant de la Monumental per celebrar la prohibició de ‘la Fiesta'

Un cordó dels Mossos va evitar l'enfrontament amb els taurins

Dia de reivindicacions a la plaça Monumental de Barcelona, en la primera corrida des de la prohibició de dimecres de les curses de braus a Catalunya. A una banda de la vorera, una setantena de membres dels antitaurins, que van voler demostrar que la seva lluita no té res a veure amb un color polític, “sinó amb el compromís contra el maltracte dels animals”, asseguraven. A l'altra banda de la vorera del carrer Marina –com si fos un combat de boxa– els protaurins, que van voler aprofitar les hores prèvies a la faena per expressar el seu enuig per la prohibició de les curses de braus, una decisió parlamentària que van qualificar com a “política” i “antiespanyola”.

Un cordó d'una desena de Mossos d'Esquadra per cada vorera va evitar enfrontaments directes entre partidaris i contraris a les corrides, però no la pluja d'insults entre els dos bàndols, que van ser constants durant l'hora prèvia a l'obertura del recinte de la plaça. Entre insult i insult –també es van escoltar molts crits en contra de CiU–, els taurins aplegats a les portes de la plaça (un centenar llarg de persones) van cridar en diverses ocasions “libertad, libertad, libertad” i van desplegar pancartes, banderes espanyoles i senyeres amb missatges explícits com “Toreros i Correbous; Cultura”, “Sense toros no hi ha llibertat” o “CiU i Tripartit=Dictadors”.

Entre els protaurins hi havia membres del grup de fans de José Tomás, defensors dels correbous de les Terres de l'Ebre i el torero Serafín Marín, que no es va mossegar la llengua. Va agrair la feina feta pel PP i Ciutadans en defensa de la Fiesta Nacional a Catalunya, va qualificar la prohibició com a “resposta” del nacionalisme català a la retallada de l'Estatut i va mostrar-se “esperançat” en el recurs que volen presentar els populars al Tribunal Constitucional per revocar la decisió del Parlament. “Si estan tant en contra del maltracte animal que prohibeixin també la pesca esportiva o la caça de cérvols i els porcs senglars”, va dir Marín, unes paraules que subscrivien bona part dels assistents a la plaça.

La majoria dels protaurins considerava una gran “provocació” la presència dels antitaurins, tot i que d'altra banda respectaven les seves conviccions. “Defensen les seves idees, que són respectables, però qui ha votat en contra dels toros són els polítics”, explicava un dels assistents a la plaça, que també vinculava la prohibició a una resposta dels partits catalans a la sentència de l'Estatut.

Lluís Villacorta, una de les icones dels antitaurins –es pinta de vermell en cada cursa per simular la sang dels toros– va assegurar ahir que els contraris als braus continuaran concentrant-se a la Monumental fins el 2012, quan entrarà en vigor la prohibició del Parlament.

Mor envestit per un toro a València

Un home d'uns 45 anys va morir diumenge a la matinada en un carrer de Godella (Horta nord) després de ser envestit per un toro embolat, segons informava ahir l'agència ACN. Els fets van passar poc abans de la una de la matinada durant la celebració d'un correbou al municipi valencià. Tot apunta que la víctima va descuidar-se i va cometre una greu imprudència quan estava al davant de l'animal. El toro li va seccionar una artèria del coll i l'home va morir gairebé a l'acte, sense que els serveis mèdics d'emergència que estaven al municipi poguessin fer res per salvar-li la vida i auxiliar-lo.

Cap a quarts de quatre de la matinada el jutge va ordenar l'aixecament del cadàver de l'home, que va ser traslladat a l'Institut Anatòmic Forense per practicar-li l'autòpsia i determinar la causa exacta de la mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ferran Rodero
Alcalde de Quart (Gent de Quart-Compromís Municipal)

“Compartíem l’objectiu amb el PSC i va ser fàcil trobar-nos”

Quart
política

La sobirania fiscal neix el 2025 però no té data final

barcelona
política

Eufòria de Sánchez i PSOE tot i obviar ‘concert’ i no tenir vots per a la Lofca

madrid
política

Els comuns i el PSC ultimen un pacte per a la investidura d’Illa

barcelona
política

Junts, contra un preacord que “assumeix el marc polític del PSC”

barcelona
guerra a gaza

Israel bombardeja objectius a Beirut en resposta a l'atac al Golan

barcelona
EUROPA

Lukaixenko indulta a l’alemany condemnat a pena de mort a Bielorússia

barcelona
política

El PSC es farà seu gran part del programa de govern d’ERC si s’aprova el preacord

barcelona
política

El TSJC diu com PP i Vox que l’independentisme només es pot aturar penalment

barcelona