Granados serà la nova portaveu del PSOE al Senat
L’executiva ho aprova, però abans l’ha de designar el Parlament
Caldrà consensuar qui la substituirà a la mesa
Els moviments a les cúpules socialistes a l’Estat espanyol i a Catalunya portaran la vice primera secretària del PSC, diputada i vicepresidenta segona del Parlament, Eva Granados, a Madrid per exercir de portaveu del PSOE al Senat. L’executiva de Pedro Sánchez va aprovar ahir el seu nomenament per substituir el senador de designació autonòmica del PSC Manel de la Vega, que ahir ja va renunciar a la cambra alta perquè Granados pugui ocupar el seu lloc. La socialista substituirà Ander Gil, que exerceix des del juliol la presidència del Senat en substitució de l’ara ministra Pilar Llop, i Sánchez en va destacar ahir que “la seva experiència i bon fer són la millor garantia per a aquest nou cicle”.
Abans de fer-se efectiu el canvi, Granados haurà de tenir el vistiplau de la comissió d’Assumptes Institucionals i, posteriorment, del ple del Parlament, que és qui té la darrera paraula per aprovar les designacions de senadors, ja que no n’és membre electe. Al PSC n’hi pertoquen tres i es va escollir Lorena González, Antoni Poveda i De la Vega. El tràmit podria ser senzill, però hi ha el precedent del 16 de maig del 2019, quan l’ara ministre Miquel Iceta no va obtenir els vots necessaris per ser senador en oposar-s’hi JxCat, ERC i la CUP.
La renúncia de De la Vega es produeix perquè es dedicarà a preparar les eleccions municipals a les Terres de l’Ebre, on exerceix de primer secretari de la federació.
Si finalment Granados fa el salt al Senat, caldrà buscar un substitut per ocupar la vicepresidència segona de la mesa. El socialista Ferran Pedret, que n’és primer secretari, va explicar ahir que no parlaran a l’executiva socialista dels canvis que proposaran mentre no s’aprovi la designació de Granados.
LA FRASE
Nova etapa davant la “desorientació” independentista
El secretari primer de la Mesa del Parlament, Ferran Pedret, va presentar el manifest que el PSC ha elaborat amb motiu de la Diada, amb el títol Obrim una nova etapa, en què els socialistes presenten una sèrie de mesures per “girar full de les dinàmiques polítiques de la darrera dècada” per gestionar els problemes socials i econòmics que al seu parer s’han agreujat amb la pandèmia. En el decàleg, els socialistes també es mostren partidaris de la transformació federal de l’Estat i el diàleg polític i social.
Pedret va lamentar que en la preparació dels actes de la Diada han detectat “dinàmiques que ens preocupen” en què les formacions independentistes centren el relat “entorn de les seves reivindicacions” excloent la resta de catalans. Per al socialista aquesta actitud, juntament amb l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació, és “l’enèsim intent” per amagar la “desorientació estratègica” i “desunió” de l’independentisme després de veure fracassar els seus objectius “de màxims”.