L’ANC recomana trams de manifestació per no col·lapsar punts concrets
Compta arribar als 100.000 participants i tem que es bloquegi la marxa si la gent no es distribueix
Amb Òmnium i l’AMI demanen una represa “massiva”
L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) no va dissenyar la manifestació d’aquest any per trams on els participants s’haguessin d’inscriure prèviament perquè, després d’un any i mig de pandèmia i la concentració estàtica i simbòlica de l’any passat, considera aquesta la mobilització de “la represa”. Tenint en compte que és una represa, el refredament de la mobilització durant aquest any i mig, i que s’han de continuar prenent mesures de prevenció de contagis, la marxa es va dissenyar inicialment perquè acabés dins del parc de la Ciutadella. En aquell moment, l’entitat tenia previsions d’assistència de desenes de milers de persones; però, segons explica, en el moment que es va percebre que l’assistència seria més multitudinària que la concebuda es van adonar del problema de seguretat que podia suposar fer entrar els participants a la Ciutadella per “l’embut” de les portes existents a la cruïlla de Marquès de l’Argentera amb el passeig de Picasso. Finalment en aquest punt hi haurà l’escenari dels parlaments finals.
Però, segons explicava ahir la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, amb les previsions recents de superar el llindar dels 100.000 manifestants apareix un nou problema. En no distribuir la gent per trams amb inscripció prèvia, es corre el risc que molta gent es concentri en determinats punts com ara la capçalera d’inici i això provoqui el bloqueig de la marxa –el que va passar el 2010 per sorpresa en la primera gran i desbordada manifestació contra la sentència de l’Estatut organitzada, aleshores, per Òmnium. Per això l’ANC també ha recomanat a les diferents assemblees comarcals i de barris de Barcelona que ocupin trams determinats, com es mostra al gràfic adjunt i es pot consultar al web .
Paluzie afirma que aquest any “no es tracta de superar cap rècord” d’assistència, sinó de “reprendre” la manifestació clàssica, en moviment, i que no volen comparar-la amb anys anteriors perquè són “conscients que estem en fase de represa i no de normalitat”.
Per minimitzar els riscos de contagi, recomanen portar mascareta tapant nas i boca, guardar distància –la manifestació en moviment hauria de facilitar l’esponjament– i evitar contactes directes amb persones de fora de la bombolla. També demanen no bloquejar amb aglomeracions els accessos des de carrers i cruïlles adjacents, a més d’evitar una aglomeració final tot sortint esglaonadament.
Es mobilitzen 535 voluntaris distribuïts en punts d’informació (200), servei d’ordre (150), escenari, realització i producció (120) i tècnics col·laboradors (50). També hi ha al llarg dels 1,3 km de recorregut 15 punts lila de prevenció d’agressions masclistes o LGTBfòbiques i 27 de parades de l’ANC i Òmnium; plaça de Catalunya funcionarà ja des del matí com a punt central d’informació de l’ANC per al públic i per a la premsa internacional.
Hi ha autocars programats des de més de 100 municipis, si bé Paluzie considera que aquest cop la dada no és una referència precisa perquè “molta gent defuig anar amb transport col·lectiu i es desplaçarà amb cotxe privat”.
El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, espera una marxa massiva, “la més gran a Europa en temps de pandèmia”, mentre que el president de l’AMI, Jordi Gaseni, avisa: “No podem fallar.”