Crisi al govern per la delegació de Junts a la taula
Aragonès rebutja la proposta dels socis perquè inclou integrants que no són al govern, com diu que havien convingut, i els exigeix “lleialtat”
Anirà avui a la represa del diàleg amb el govern espanyol només amb consellers d’ERC
Aragonès, visiblement nerviós, va donar un cop a la taula
La d’avui era una data encerclada en vermell en el calendari de la política catalana perquè s’havia de reiniciar un camí, ja es veurà amb quin recorregut, per a una resolució negociada del profund conflicte polític amb l’Estat. I certament ho serà, una data assenyalada, però no tant perquè es reprengui la taula de diàleg entre executius, que formalment es reprendrà, sinó perquè el govern català hi arriba partit, en una posició negociadora més feble que mai –tot al contrari del que pretenia–, i immers en la primera gran crisi de l’encara jove legislatura, arran del rebuig per part del president, Pere Aragonès, de la delegació proposada per Junts, en què hi havia dos dels presos polítics indultats, pel fet que no la formaven només membres del govern, com segons ell havien convingut uns i altres durant els mesos de preparació previs, un extrem que ahir va negar Junts.
Si bé Aragonès mantindria, en una compareixença excepcional al claustre gòtic del Palau després del Consell Executiu on es va confirmar la trencadissa, la seva “confiança” en tots els consellers, i ell mateix recordava que en les pròximes setmanes s’aprovarà el pla de govern per a la legislatura, altres fonts properes no descartaven que tot acabi en un govern en minoria d’ERC, una possibilitat que ja s’havia plantejat en les negociacions per a la investidura, però que els de Carles Puigdemont havien acabat rebutjant. Les relacions queden tocades, tot i que ahir a la tarda el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, va voler calmar els ànims i va negar que hi hagi cap crisi d’estabilitat al govern, ja que va atribuir gairebé en exclusiva a La Moncloa el vet a la seva delegació. Aragonès va deixar la porta oberta que membres de Junts vagin a la taula, sempre, això sí, que siguin consellers, però Sànchez ja va avançar que en cap cas no pensen canviar la proposta, ni que això els costi no ser en un òrgan en què, d’altra banda, va tornar a deixar clar que no creuen.
Taula coixa
La realitat, doncs, és que aquesta tarda es reuniran els respectius presidents, Pere Aragonès i Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat, com a prèvia a la represa de la taula de negociació que es farà tot seguit. Però a la banda catalana de la mesa només hi haurà representat mig govern, amb els consellers d’ERC Laura Vilagrà i Roger Torrent, després que ahir el president decidís vetar la proposta que Junts havia aprovat a primera hora del matí a correcuita, després que Pedro Sánchez confirmés la nit abans que hi assistiria personalment, la gran incògnita que volia resoldre el partit de Carles Puigdemont abans de decidir-se. Aragonès es va queixar que la proposta, que havia conegut poc abans per Jordi Sànchez, es va comunicar als mitjans tot just minuts abans que es pogués debatre al Consell Executiu que l’havia de ratificar, i quan ja no hi havia temps material per discutir-la. “Això s’ha de corregir, cal donar valor a les reunions del govern”, afirmava.
A més d’aquesta qüestió formal, gens menor, l’enuig d’Aragonès venia també perquè entre els noms proposats només hi havia un membre del govern, el vicepresident Jordi Puigneró, quan segons ell el “compromís” verbal que havien assolit des del juliol durant la preparació de la taula amb els dirigents de Junts –i que ell mateix havia subratllat en diverses intervencions públiques des d’aleshores– era que només hi anessin integrants de l’executiu, per donar-li una major formalitat. La llista facilitada ahir per Junts, en canvi, es completava amb tres noms més (i no dos, com també havien convingut que serien, segons fonts de Presidència) que no en formen part: el secretari general del partit, Jordi Sànchez; el vicepresident, i exconseller indultat, Jordi Turull, i la portaveu al Congrés, Míriam Nogueras. “La delegació ha de ser de govern, com hem defensat sempre, perquè és la manera de representar el país sencer. No hi seuen els partits, hi seu el país”, indicava Aragonès. “No és una qüestió de noms ni de persones concretes, sinó de confiança en els acords, que són clars: iniciar una negociació de govern a govern”, insistia, i valorava que l’executiu espanyol així ho hagi entès.
En aquest sentit, fonts de la Presidència negaven després que mai durant els preparatius de la cimera amb el govern espanyol s’exigís en cap moment que les respectives delegacions haguessin d’estar compostes només per membres dels executius, i negaven, doncs, que el rebuig d’Aragonès als noms de Junts fos cap imposició de La Moncloa. En aquest sentit, lamentaven que si els socis els haguessin traslladat la proposta amb més antelació haurien pogut debatre la possibilitat d’obrir la delegació a figures de fora de l’executiu. A més, recordaven que, tot i les filtracions, ERC en cap moment va oficialitzar abans qui formaria la seva part.
El president va exigir la “màxima lleialtat” als seus socis, com recorda que estipulava l’acord de govern signat a l’hora d’afrontar el procés de negociació. És clar que el mateix text, segons subratllaven des de Junts, es limitava a indicar que la delegació catalana en el procés de negociació seria “escollida per consens i nomenada pel govern”. No deia enlloc, doncs, que l’hagin de formar exclusivament membres del govern. En aquest sentit, des de Junts ja es recordava al matí que, abans i tot que sortís indultat de la presó, els republicans havien deixat la porta oberta que hi pogués ser també el president d’ERC, Oriol Junqueras. Segons altres fonts, a més, els va causar malestar assabentar-se per la televisió que la reunió seria demà tot just en el moment que Sánchez ho va dir a TVE, i també el format final pactat, que no preveu que els presidents es quedin a la reunió de negociació.
Amb aquests ingredients, el Consell Executiu ja es va iniciar de manera abrupta, amb més de mitja hora de retard i amb els consellers dels dos partits entrant per separat, al contrari del que és habitual. Després va prosseguir igual –van fer un infructuós recés tècnic de més de 20 minuts en constatar el desacord– i va acabar pitjor, sense acord i amb cadascú sortint també pel seu cantó. Durant la reunió, segons ha pogut saber El Punt Avui, Aragonès es va mostrar visiblement nerviós i fins i tot va alçar la veu i va arribar a donar un cop sobre la taula, però no en sentit figurat. En vista de la falta de quòrum, el president va proposar a Puigneró que almenys ell sí que s’incorporés a la delegació, però ho va declinar, adduint que en tot cas espera fer-ho “en el futur, amb el conjunt de membres proposats per Junts”. Això sí, el conjunt del govern, sense l’oposició dels consellers juntaires, va aprovar l’acord que designa els membres que participaran en les converses, en un text que ja deixa la porta oberta perquè en qualsevol moment es puguin incorporar a les converses membres del govern designats per Junts. Els consellers d’ERC haurien intentat que en la disposició figurés un aval explícit del govern al diàleg com a “únic camí”, que òbviament Junts es va negar a acceptar, per la qual cosa es va acabar modificant el text. “Sempre és millor assolir acords per consens, però quan aquest no és possible li correspon al president prendre una decisió”, justificava Aragonès després de negar que el govern vagi afeblit a la taula i insistia que acceptarà qualsevol nom proposat entre els companys de l’executiu perquè tots “tenen prou autoritat política i prou fortalesa” per defensar l’amnistia i l’autodeterminació.
En aquest sentit, tot i que des de Junts es recordava que en la primera reunió de la taula el febrer del 2020 ja hi va haver integrants que no eren al govern, com ara Josep Rius, Elsa Artadi, Marta Vilalta i Josep Maria Jové, Aragonès va rebutjar ahir comparar la situació, ja que, segons ell, en aquell moment “ja s’havien anunciat eleccions després de l’aprovació del pressupost, i era un govern en temps de descompte”, mentre que l’actual és un executiu que comença la legislatura i que ja es va constituir tenint en compte la mesa de negociació, amb acords “que incloïen la participació lleial de tots els membres”. Altres fonts, a més, recordaven que la resta d’integrants del 2020 tenien alguna responsabilitat pública, j fos com a diputats o com a càrrecs del govern.
A la tarda, des del Parlament, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, assegurava que hi ha temps per reconduir una situació de la qual culpava també les “discrepàncies internes” a Junts, a qui va exigir igualment una lleialtat que “no s’ha vist en les últimes hores”, perquè “saben que sempre, en decidir sobre la delegació, s’ha parlat que sigui de govern a govern”. “No és moment de frivolitats ni de maniobres per fer descarrilar aquest instrument i fer fracassar la taula de negociació”, exigia.
LES FRASES
Una reunió per tancar la metodologia de treball
Amb la crisi de govern oberta ahir, fins i tot l’esperada cita d’avui va quedar en un segon pla. De fet, sobre l’ordre del dia el president Aragonès tot just va explicar que avui no s’entrarà gaire en continguts, ja que l’aspiració és “tornar a posar en marxa el procés de negociació”, a partir de treballar com s’articula i com és la metodologia. “Primer hem de tancar com es negocia, això ja és prou important i s’ha de traduir a partir de demà”, defensava.
Aragonès rebrà Sánchez a primera hora de la tarda al Palau i es reuniran al Saló dels Diputats, també anomenat Verge de Montserrat. Allà posaran les bases de la negociació, que després exposaran en la represa de la taula pròpiament dita, que serà al Saló Torres Garcia. La idea és que mai hi hagi un president sense l’altre, així que probablement deixin la reunió tots dos alhora abans a fi que els integrants segellin els primers acords. Com que la delegació catalana quedarà reduïda a Vilagrà i Torrent, La Moncloa retallarà la seva a menys dels sis ministres anunciats.
En una intervenció ahir al Senat, Sánchez va constatar que les diferències entre ERC i Junts demostren que el procés “serà llarg”, i rebutjava terminis com el de dos anys que marca el pacte d’ERC amb la CUP, ja que segons ell poden ser molts més. Sánchez va demanar a l’independentisme que faci autocrítica i rebaixi les seves posicions.